latinica  ћирилица
15/05/2018 |  16:01 ⇒ 16:01 | Аутор: РТРС

Ко је Моктад ел Садр, побједник ирачких избора?

На основу 91 одсто пребројаних гласова, алијанса шиитског свештеника Моктада ел Садра вјероватни је побједник парламентарних избора у Ираку. Ови резултати избора могли би да закомпликују стратегију САД у тој земљи.
Моктад ел Садр - Фото: New York Times
Моктад ел СадрФото: New York Times

Моктад ел Садр је био лидер милиције Махди војска која се борила против америчких војника у Ираку од 2003. године и свргавања Садама Хусеина, и која је била умијешана у злочине против цивила, пише Њујорк тајмс.

Џорџ Буш је Ел Садра назвао тада непријатељем и чак је накратко разматрао идеју да га америчка војска зароби или убије. "Не смијемо да дозволимо да један човјек мијења курс ове земље", рекао је тада Буш.

Када су се америчке снаге повукле из Ирака 2011. године, Ел Садр је наставио да критикује САД, али и Иран. Његови борци су одиграли значајну улогу током сукоба са Исламском државом, а многи од њих су постали и дио ирачке регуларне војске.

Побједа његове коалиције могла би, међутим, да закомпликује америчку стратегију у Ираку. Американци обучавају ирачку војску, деле обавештајне податке и планирају заједничке мисије са бившим милицијама, како би спријечили повратак Исламске државе.

Ел Садр се, с друге стране, противио ваздушним ударима САД у Ираку током борбе против Исламске државе, мада, како Њујорк тајмс истиче, није коментарисао останак Американаца на ирачком тлу.

Он је временом мијењао свој имиџ и сада се представља као борац против корупције.

У суботу су одржани парламентарни избори, први након што је Ирак прогласио побједу над такозваном Исламском државом и четврти од 2003. године.

Још од пада режима Садама Хусеина, три етничке заједнице – већински шиити, сунити и Курди сукобљавају се око начина функционисања државе.

Извор: РТС, ЊУЈОРК ТАЈМС, ТАНЈУГ