latinica  ћирилица
15/05/2018 |  17:10 ⇒ 16/05/2018 | 07:50 | Аутор: РТРС

Измјене Изборног закона БиХ у редовној процедури

Измјене Изборног закона БиХ, који предвиђају скенирање гласачких листића, увођење биометријског читача отиска прста и видео надзора на бирачким мјестима, Дом народа Паралментарне скупштине БиХ разматраћe у редовној, законској процедури.

Одбијен је тако захтјев Представничког дома, да се измјене овог закона разматрају по хитној процедури. Гласање у Дому народа искристалисало је и нову већину од осам руку, коју чине српски и хрватски делегати из СНСД-а, ДНС-а, ХДЗ-а БиХ и ХСС-а.

Од увођења савремених технологија на изборима 7.октобра 2018. према свему судећи нема ништа. Приједлог бошњачких партија да се техничке измјене Изборног закона разматрају по хитној процедури одбијен је тијесном већином српских и хрватских делегата. Закон сада иде у редовну процедуру и може се мијењати амандманима и у комисијама.

- Било би природно да су предлагачи смогли снаге и повукли овај закон из процедуре јер мислим да ће он свакако пасти у наредним фазама разматрања, у Уставноправној приоцедури - каже Средоје Новић, шеф Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ из СНСД-а.

Противници "хитности" усвојања техничких измјена Изборног закона позвали су се на мишљење Савјета министара и ЦИК да нема времена, организационих могућности, а ни тражених 13 милиона марака. Пресудан је став и Агенције за заштиту личних података да се постављањем видео-надзора непоштују људска права.

- Ако то каже Агенција која се бави заштитом идентитета, да чак ни видео камере не могу, а да не говорим о отиску прста, онда ми кршимо ову причу, ако то све одбацимо и идемо у хитну процедуру - истакла је делегат у Клубу Хрвата у Дому народа ПС БиХ Зденка Џамбас.

Предсједавајући Дома народа Огњен Тадић који је дјелује у ДНС-овом клубу и даље вјерује да се до краја мандата могу усвојити предложене измјене Изборног закона, али не и да се примјене на изборе 07. октобра.

- Они који су до сада подржавали ове измјене не требају дићи руку од тога зато што није усвојен данас, требају наставити подржавати тај закон и на тај начин покажу да им није био циљ да се блокира имплентација изборних резултата већ да им је циљ да се кад тад па макар и на оним сљедећим изборима што сам ја видио на прошплој сједници усвоје ова рјешења - сматра Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ из ДНС-а.

Бошњачки делегати нису жељели да коментаришу одбијање Дома народа да се у хитној процедури разматра Изборни закон, а чији су предлагачи СДП, СББ, ДФ и Независни блок.