latinica  ћирилица
15/05/2018 |  19:50 | Аутор: СРНА

Вашингтон блокирао покретање истраге о смрти Палестинаца

САД су блокирале усвајање приједлога Савјета безбједности УН да се покрене независна и транспарентна истрага о убијању Палестинаца током протеста на граници Газе са Израелом.
Савјет безбједности УН - Фото: Screenshot
Савјет безбједности УНФото: Screenshot

Медији су раније пренијели да је Кувајт позвао на ванредну сједницу Савјета, како би се размотрио приједлог те државе о истрази након убиства више од 60 Палестинаца.

У приједлогу се захтијевало и то да се све државе придржавају резолуције Савјета безбједности УН у којој се све земље позивају да не премјештају дипломатске мисије у Јерусалим.

Двојица неименованих УН дипломата су за АП изјавили да амбасадори УН нису успјели једногласно да се сагласе са приједлогом Кувајта.

За сада није познато да ли се још неко осим САД успротивио приједлогу о истрази, пише "Индипендент".

САД су јуче отвориле Амбасаду у Јерусалиму, а церемонији отварања су присуствовали чланови делегације из Вашингтона, међу којима су били кћерка предсједника САД Доналда Трампа Иванка и његов зет Џаред Кушнер.

Најмање 60 Палестинаца погинуло је у обрачунима са израелским безбједносним снагама током протеста који су на граници између Газе и Израела организовани поводом отварања Амбасаде САД у Јерусалиму.

У окршајима је повријеђено више од 1.200 људи, а израелске снаге тврде да су само браниле своје границе и оптужују милитантну групу "Хамас" да користи цивиле како би прикрили нападе.