latinica  ћирилица
15/05/2018 |  21:54 | Аутор: Б92

Фондација Џорџа Сороша се повлачи из Мађарске послије 35 година

Из Фондације Џорџа Сороша најављују повлачење из Мађарске због тога што Орбанова влада усваја законе познатије као "Стоп Сорос".

Невладина организација америчког милијардера мађарског порекла Џорџа Сороша премјешта се из Будимпеште у Берлин, усљед "репресивне политичке и правне атмосфере" у Мађарској.

Одлука да се селидби донесена је због тога што влада припрема пакет закона названих "Стоп Сорос", којим се уводе рестрикције у за невладине организације, наводи се у саопштењу Фонда.

"Влада Мађарске омаловажава и погрешно представља наш рад и сузбија цивилно друштво зарад политичких поена, користећи тактику без преседана у историји Европске уније", наводи предсједник Фонда за отворено друштво Патрик Гаспар у саопштењу.

Премијер Мађарске Виктор Орбан, који је прошлог мјесеца освојио нови мандат на изборима, најавио је да ће увести рестриктивне мјере за невладине организације - познате и као "Стоп Сорос" законе.

"Такозвани Стоп Сорос закони су посљедњи у низу таквих покушаја. Постало је немогуће заштитити наш рад и запослене у Мађарској од произвољних одлука владе", наводи Гаспар у саопштењу.

Влада Мађарске није коментарисала ову одлуку.

Предложени закони образлажу се интересима националне безбједности, а 'њима се, између осталог, предвиђа забрана невладиним организацијама да заступају или саветују тражиоце азила ако за то немају лиценцу владе.