latinica  ћирилица
16/05/2018 |  10:21 | Аутор: СРНА

Вучић: Ниједно прихватљиво рјешење за Космет

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да до сада од међународних партнера није добио ниједно прихватљиво рјешење за питање Косова и Метохије.
Александар Вучић (Фото:Tanjug / Rade Prelić) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug / Rade Prelić)

Вучић није желио да коментарише медијске написе да му је стигао приједлог САД и најутицајнијих западних земаља бољи него сви досадашњи, али опет неприхватљив за Србију.

- Не желим да коментаришем ништа од предложеног. Мој посао је да разговарам, да покушамо да нађемо рјешење, али до сада нисмо добили ништа што је прихватљиво - рекао је Вучић за београдски Блиц.

Он је у интервјуу за америчку ТВ мрежу Еј-Би-Си и албанску телевизију Клан рекао да је компромис рјешење за Косово и Метохију, те нагласио да ни Срби ни Албанци немају више дјеце, нити људи за ратовање.

Вучић је истакао да су са тим што је рекао сви у Европи сагласни, али и да нико неће да га подржи зато што сви имају интерес својих земаља.

Он је навео да је свјестан да у Србији највише људи жели да се "замрзнути конфликт настави", са чиме, како је рекао, није сагласан.

Према његовом мишљењу, питање је да ли Београд и Приштина могу да нађу нешто што би било рационално и реално и значило губитак и за једне и за друге.

- Спреман сам да чујем све албанске приједлоге, да чујем све приједлоге међународне заједнице, али ти приједлози не смију и не могу да буду понижавајући за Србију - рекао је Вучић.

Он каже да Албанци на Космету погрешно сматрају да су побиједили Србе.

- Срби, са друге стране, у доброј мјери виде да Албанци никада не могу да стекну државно-правни легалитет на било који начин без Србије, без Русије, Кине у УН - нагласио је Вучић.

Он је одбацио наводе да бриселски споразум и формирање заједнице српских општина на Космету значи "боснизацију Косова" и подјелу.

Вучић је оцијенио да ЗСО није формирана ни након пет година зато што је тешко појединим политичарима да објасне да албански народ не може све да добије, већ да нешто морају и да изгубе.

Према његовим ријечима, Албанци на Космету такође траже разграничење, али "само што траже да имају 100 одсто територије Косова".

Одговарајући на питање да ли је некада са предсједником самопроглашеног Косова Хашимом Тачијем и премијером Албаније Едијем Рамом разговарао о подјели Космета, Вучић је навео да часни људи не говоре о чему су на затвореним састанцима разговарали.

Он је рекао да не може још да каже ништа у вези са убиством лидера Грађанске иницијативе Слобода, демократија, правда Оливера Ивановића - ни да је етнички мотивисано, нити да није.

Говорећи о региону, Вучић је навео да да Србија настоји да гради добре односе са земљама са којима је некад била у заједничкој држави, али да би, уколико јој се замјерају односи са Хрватском, требало имати у виду да "Хрватска нема добре односе ни са једним од комшија".

- Ти односи су са Србијом чак најмање суштински лоши, и вјерујем да ће ићи набоље. Ако мислите да имају добре односе са БиХ, судећи према изјавама /бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира/ Изетбеговића немају, са Мађарском исто, а са Словенијом су односи још гори - рекао је Вучић.