latinica  ћирилица
16/05/2018 |  10:41 ⇒ 10:52 | Аутор: СРНА

Припреме за Ердоганов митинг у Сарајеву

Управа полиције МУП-а Кантона Сарајево добила је од Уније европских турских демократа захтјев за одобрење јавног скупа предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана 20. маја у Сарајеву, за који је пријављено присуство од 10.000 до 15.000 људи, изјавила је Срни портпарол МУП-а Кантона Сарајево Сувада Кулдија.
Сарајево: Дворана Зетра (Фото: Н1/Зетра) -
Сарајево: Дворана Зетра (Фото: Н1/Зетра)

Управа полиције МУП-а Кантона Сарајево, након што је добила захтјев, наложила је организаторима испуњавање одређених услова прописаних Законом о јавном окупљању.

Кулдија је навела да је захтјев Уније европских турских демократа за одржавање јавног скупа поднесен Другој полицијској управи 7. маја.

- За скуп је пријављено присуство од 10.000 до 15.000 посјетилаца - рекла је Кулдија.

Она је додала да је Управа полиције МУП-а Кантона Сарајево наложила организатору одређене мјере у складу са Законом о јавном окупљању, а након што тај посао буде завршен, Управа полиције ће сачинити план оперативног, саобраћајног, контрадиверзионог и физичког обезбјеђења овог скупа.

Због Ердогановог митинга у сарајевској дворани Зетра, фудбалски дерби екипа Жељезничара и Сарајева биће одигран у суботу, умјесто у недјељу, 20. маја.

Раније је најављено да Ердоган стиже у Сарајеву са намјером да одржи велики предизборни скуп и то након што су му Њемачка и Аустрија забраниле организовање политичког скупа у тим земљама.

Према писању турског провладиног медија Јенисафака, на овом скупу се очекује присуство око 10.000 турских држављана који живе у БиХ и који ће доћи из других европских земаља.

Медији оцјењују да је Ердоганов долазак у БиХ у овом тренутку више него симптоматичан, прије свега због предизборне кампање у Турској, али и због почетка кампање за опште изборе у БиХ, с обзиром на то да ће СДА 26. маја саопштити име свог кандидата за Предсједништво БиХ.

У Турској се 24. јуна одржавају пријевремени предсједнички и парламентарни избори, а медији спекулишу да је актуелној власти у Турској, односно АК партији у овом тренутку веома важно да у једној европској земљи одржи предизборни митинг, након што су прошле године Холандија и Њемачка забраниле организовање скупова поводом референдума о измјенама устава у Турској.