latinica  ћирилица
16/05/2018 |  11:03 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Градоначелник Ријеке: Хрватска десница тражи стварање "чисте расе"

Хрватска десница и њени медији воде прави рат против Војка Оберснела, градоначелника Ријеке, који се противи референдуму о промјени изборног закона и упозорава да би ускраћивање права мањинама у Сабору био "корак до стварања чисте расе".
Војко Оберснел (Фото: novilist.hr) -
Војко Оберснел (Фото: novilist.hr)

- Овим референдумским питањем позивате на обрачун, а не на сарадњу. Ви негирате чињеницу да припадници националних мањина који живе у Хрватској дијеле судбину већинског народа и ходају истим улицама као ми. Они раде исте послове, имају иста весеља и туге, исте потребе, исте проблеме и исте одговорности у овом друштву, као и сви ми - поручио је Оберснел.

Он се нада да ће грађани Ријеке са презиром обилазити штандове Удружења Народ одлучује, које прикупља потписе за референдум, којим би мањинама било ускраћено право да бирају владу и одлучују о буџету Хрватске.

Оберснел је поручио десници, коју подржава Католичка црква, велики број медија и интелектуалаца, да је референдум "само корак до захтјева за формирање чисте нације или чисте расе, за протјеривање или истребљивање других и другачијих".

Од тражене 41 локације, Град Ријека одобрио је 26 за прикупљање потписа на петицији за референдум.

У Хрватској је у току покушај десних удружења да добију довољан број потписа за изјашњавање грађана, а неки политички аналитичари процјењују да је реално да тај захтјев уђе у процедуру.