latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:14 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Расписан конкурс за запошљавање демобилисаних бораца и ратних војних инвалида

Расписан је конкурс за запошљавање и самозапошљавање демобилисаних бораца и ратних војних инвалида Војске Републике Српске. Завод за запошљавање расписао је и програм за приправнике за дјецу погинулих бораца, а за све програме у овој години биће обезбијеђено око 14,6 милиона марака.

Кроз програм запошљавања и самозапошљавања шансу да нађе посао имаће 4.000 лица у Републици Српској. Посебан акценат и ове године биће на запошљавању демобилисаних бораца и ратних војних инвалида. У седам херцеговачких општина, Фочи и Калиновику, 629 бораца свих категорија је незапослено, као и 55-оро дјеце погинулих бораца. Нови пројекат запошљавања и самозапошљавања, кажу из Одјељења за борачко инвалидску заштиту, допринијеће коначном рјешавању највећег проблема ове популације.

"Програм подршке самозапошљањању дјеце погинулих бораца, гдје се издваја 8.000КМ по незапосленом лицу, затим самозапошљавање демобилисаних бораца и ратних војних инвалида гдје се издваја 5.000 марака по незапосленом и на крају програм подршке послодавцима за запошљавање дјеце РВИ гдје послодавци добијају 4.000 марака по незапосленом", навео је начелник Одјељења за борачко инвалидску заштиту Града Требиња Петар Влатковић.

По новом програму републичког Завода пружају се услови и за одрађивање приправничког стажа за дјецу погинулих бораца.
Шансу за прво запослење добиће 142 лица из групе дјеце погинулих бораца.

"Кроз овај програм много дјеце погинулих бораца је завршило приправнички стаж, а нека су и остала на тим радним мјестима и то је једна компонента коју ми стално хвалимо", изјавио је предсједник Удружења дјеце погинулих бораца "Наслијеђе" Саша Пешкан.

"Приправнички стаж је стаж осигурања и осим стицања годину дана радног искуства пружа и оспособљавање за самостални посао. Послодавци ће ту добијати рефундирано од Републичког завода 500 марака нето плате плус 296 марака на име пореза и доприноса", додао је Влатковић.

Јавни конкурс отворен је до 22. маја ове године. Програм за одрађивање приправничког стажа отворен до 31. децембра ове године.