latinica  ћирилица
16/05/2018 |  16:54 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

Елвир Шарац неће бити изручен Тунису

Суд БиХ неће изручити Тунису Елвира Шарца, којег су припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ ухапсили на основу црвене потјернице Интерпола Тунис због тероризма.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

"Суд БиХ у поступку изручења по међународној црвеној потјерници Интерпола Тунис, донио је рјешење којим је одбијен захтјев Туниса за одређивање привременог притвора према потраживаном. Суд је, прије свега, неспорно утврдио да је Елвир Шарац држављанин БиХ, а увидом у евиденцију закључених билатералних међународних уговора, утврђено је да БиХ са Тунисом нема закључен билатерални међународни уговор који дозвољава изручење властитих држављана са циљем кривичног гоњења", речено је Бирну у Суду БиХ.

Из Суда наводе да је, према доступним информацијама, утврђено да БиХ и Тунис нису потписнице неке од међународних мултилатералних конвенција које би, под одређеним условима, дозвољавале изручење властитих држављана ради кривичног гоњења или извршења кривичних санкција.

Службеници Сипе јуче су ухапсили Шарца због сумње да је починио кривична дјела у вези са тероризмом на територији Туниса.

Шарац је током саслушања навео да је у Тунису био пословно у децембру 2016. године, али да не зна за шта га терете.

"Нисам крив. Нисам учествовао у томе за шта ме терете, нити ми је познато шта се уопште десило. Не желим да будем изручен", рекао је Шарац и додао да је из медија сазнао за дјела за која је осумњичен.

Федерални медији из извора блиских истрази пренијели су раније да се ухапшени Елвир Шарац /38/ сумњичи да је, заједно са Алемом Чамџићем Чамцем, учествовао у ликвидацији Мухамеда Зуарија у Тунису.

Туниски инжењер Мухамед Зуари убијен је у децембру 2016. године испред своје куће док је улазио у аутомобил. Убица, или више њих, испалио је у њега шест метака.