latinica  ћирилица
16/05/2018 |  18:18 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Лидер СББ-а Фахрудин Радончић и остали ослобођени оптужби

Лидер СББ-а Фахрудин Радончић, Бакир Даутбашић, Билсена Шахман и Зијад Хаџијахић ослобођени су пред Судом БиХ оптужбе за ометање рада правосуђа, застрашивање и утицаја на свједоке. Изрицање пресуде пратио је велики број Радончићевих присталица.

Излазак Фахрудина Радончића пропраћен је овацијама. Лидер СББ-а поновио, процес је политички монтиран.

"Догодило се оно што смо од почетка тврдили, да смо невини лјуди и да смо жртве једне породичне монтиране оптужнице. Осим жеље да се ми политички елиминишемо, не постоји нити један други доказ, нити један други мотив да се ми процесуирамо", истакао је Радончић.

Радончић, али и његов бранилац, Асим Црналић, прећутали су ко су политички мотивисани противници, који су како наводе, процес монтирали.

"У овом тренутку ја о томе не би причао, ако допустите, јер не желим дезавуисати Суд. Ви сте видјели с којом озбиљношћу и с којом аргументацијом је Суд образложио своје стајалиште. Да идем на изван правне аргументе, то нећу", рекао је бранилац Фахрудина Радончића Асим Црналић.

Црналићеву тврдњу, да је Тужилаштво БиХ пропустило да наведе која кривична дјела се по тачкама оптужнице оптуженим стављају на терет, поновила је и предсједавајућа судског вијећа, образлажући пресуду. 

"Тужилаштво није успјело доказати да су оптужени формирали групу ради непосредног извршења кривичног дјела, нити је доказало да су описаним радњама починили кривично дјело удруживања ради чињења кривичног дјела", изјавила је предсједавајућа Судског вијећа Суда БиХ Хасија Машовић.

Одбрана очекује жалбу Тужилаштва на првостепену пресуду.