latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:29 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Радановић: Стати у заштиту српске имовине у Федерацији БиХ

Предсједник Одбора за заштиту српске имовине у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је Срни да је Закон о земљишним књигама ФБиХ изван свих европских конвенција и Устава БиХ, те позвао све српске странке да се придруже захтјеву за оцјену уставности овог дискриминаторског закона и стану у заштиту имовине Срба у овом ентитету.
ФБиХ - имовина - Фото: РТРС
ФБиХ - имовинаФото: РТРС

Он је изразио очекивања да ће Уставни суд БиХ прихватити апелацију за оцјену уставности чланова од 67 до 72 Закона о земљишним књигама ФБиХ, коју је упутио Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Радановић је напоменуо да у ФБиХ не позивају Србе да укњиже своју имовину, већ објављују позив у Службеном гласнику, тако да Срби који су протјерани са својих огњишта сада не могу да пријаве своју имовину или се имовина укњижи без власника.

Он је као примјер навео проблем са имовином једног Србина у катастарској општини Чипуљић, у општини Бугојно, чија је имовина уписана у земљишне књиге без власника.

- Његова породица је страдала током Другог свјетског рата, протјерани су и 1992. године, а ево сада су остали и без имовине у смислу да је не могу прометовати, јер нису уписани као власници - навео је Радановић.

Он је напоменуо да се у Републици Српској књижење имовине спроводи у складу са конвенцијама, уставима и законима.

Радановић је подсјетио да је Република Српска донијела закон о катастру 2011. године, након чега је лидер СДА Бакир Изетбеговић уложио апелацију Уставном суду БиХ који је експресно реаговао и донио привремену мјеру о забрани примјене тог закон.

- Зашто Уставни суд БиХ нема исти однос према апелацији из Српске, као што је имао за апелацију Изетбеговића и одмах не разматра апелација Републике Српске? - упитао је он.

Радановић подсјећа да српска имовина у ФБиХ није настала 1918. и 1941. године, већ да се Срби на територији данашње ФБиХ први пут помињу као "народ лијево од ријеке Босне".

Он каже да средњовјековни писац Ајнхард у својим аналима помиње Србе као народ који је 822. године заузимао највећи дио римске провинције Далмација.

- На овој генерацији Срба је да заштите српску имовину у Бихаћу, Дрвару, Тузли, Сарајеву, Мостару и свуда гдје су живјели Срби којих, "захваљујући" етничком чишћењу, тамо више нема - поручио је Радановић.

Клуб посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске упутио је 7. фебруара Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности чланова од 67 до 72 Закона о земљишним књигама Федерације БиХ, тражећи од суда да донесе привремену мјеру и наложи забрану даље примјене овог дискриминаторског закона, како би Срби који имају своју имовину у ФБиХ имали исти третман као и Бошњаци у Републици Српској.