latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:59 ⇒ 14:44 | Аутор: СРНА

Шпирић: У БиХ има више од 30.000 илегалних миграната, али то се крије

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић рекао је да информације са терена и аналитичари говоре да у БиХ већ до сада има више од 30.000 илегалних миграната, али да се то крије.

Он је у оквиру расправе о утврђивању дневног реда данашње сједнице Представничког дома истакао да нема ургентнијег посла од расправе о мигрантској кризи у Парламентарној скупштини БиХ како то не би представљало безбједносни и сваки други проблем.

Шпирић је подсјетио да је прије два мјесеца тражио да у дневни ред буде уврштена тачка о стању безбједности у БиХ, поводом алармантних изјава и извјештаја Министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића.

"Прије мјесец дана постигнута је сагласност да се та тачка нађе на дневном реду сједнице Представничког дома и чуди ме да је Колегијум дома тек сада одлучио да затражи информацију од Савјета министара како би се та тачка нашла на дневном реду ко зна које сједнице Савјета министара", нагласио је Шпирић.

Он је подсјетио да је прије два мјесеца скренуо пажњу да министар безбједности константно упозорава јавност на постојање опасности по безбједност грађана због, како је тврдио, паравојних и параобавјештајних информација, те истакнутих појединаца и аналитичара, који, према његовом мишљењу, подривају сегмент безбједности у БиХ.

"У вези с тим тражим информацију, односно регистар свих непожељних организација, удружења и појединаца чије дјеловање може да се доведе у везу са нарушавањем безбједносне ситуације у БиХ. Информација би требало да садржи осврт на унутрашњи вишак наоружања и минско-експлозивних средастава, као и дестинација гдје наоружање из БиХ завршава, те низ других података који могу да заврше као основ за солидну парламентарну расправу", истакао је Шпирић.

Он је оцијенио да је Мектић ушао у предизборну кампању, јер је шеф Изборног штаба СДС-а, служећи се дезинформацијама и лажима, те да је својим изјавама нанио огромну штету, прије свега, Републици Српској, али и БиХ.

Шпирић је затражио да са дневног реда данашње сједнице буде скинут захтјева Савјета министара да по хитном законодавном поступку буде разматран Приједлог закона о измјени Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији /ОБА/ БиХ.

"Један разлог за то је што Заједничка комисија за надзор над радом ОБА-е није дала свој став, а други је што имамо примједбе МУП-а Републике Српске. Немогуће је градити БиХ без договора, без дијалога унутар БиХ, а поготово без ставова институција које су у складу са законом и пословником дужене да доставе своје ставове о приједлогу овог закона", појаснио је Шпирић.

Према његовом мишљењу, поготово је нелогично да се овај закон шаље у хитну процедуру, јер измјене нису тако једноставе с обзиром да постоји могућност злоупотреба, поготово прислушне технике којом располаже обавјештајно-безбједносни сектор.