latinica  ћирилица
17/05/2018 |  15:57 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Трнинић: Српска ускоро добија укупно 106 километара аутопута

Комплетан ауто-пут од Бањалуке до Добоја могао би бити отворен за саобраћај у августу, изјавио је за Радио Републике Српске, министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Завршетак Дионица од Друговића до Прњавора у дужини од 25 километара очекује се током љета тако да би Република Српска добила укупно 106 километара аутопута. Министар је најавио и нове пројекте - градњу ауто-пута од Бањалуке до Приједора, дионицу ауто-пута од Вукосавља према Бијељини, као и почетак градње моста на Сави код Градишке

Завршетак дионице аутопута од Друговића до Прњавора, омогућиће додатни развој Српске, али и боље увезати Бањалуку-Прњавор и Добој, каже министар Трнинић.

"Остало је 25 километара да се споји од Друговића до Прњавора и мислим да ће то бити готово у августу. Спајањем тих дионица Српска ће укупно добити 106 километара аутопута", рекао је Трнинић.

Ресорни министар објаснио је да Српска има у плану реализацију још много пројеката када је изградња путне инфраструктуре у питању и да би у томе у значајној мјери допринијела и средства прикупљена од новог закона од акциза, али су она блокирана. Он ипак најављује и преговоре са Кинеским партнерима о изградњи дионице аутопута, од Бањалуке до Приједора, односно од Вукосавља ка Бијељини. 

"За Кинезе су приоритети ова два пројекта и надам се да ће кроз наставак разговора са њима који се очекује наредне седмице доћи до договора и до реализације бар једног од ова два пројекта", истакао је Трнинић за Радио Републике Српске.

Изградња петље у Руданци прва је фаза коридора 5 Це и од тог пројекта Српска није одустала.

Министар увјерава да, овај пут, не постоје ни препреке за почетак градње моста на Сави код Градишке. 

Трнинић није могао потврдити да ће ускоро бити уклоњене наплатне кућице на аутопуту у Гламочанима пошто је, нажалост поништен и најновији тендер за обављање тог посла. Разговор са министром Трнинићем, послушајте од 17 часова и пет минута, када је на програму емисија Отворено речено, коју уређује и води Радован Марчета.