latinica  ћирилица
17/05/2018 |  16:34 ⇒ 16:36 | Аутор: СРНА

Сахрањен Борислав Микелић

На мјесном гробљу Демизовац у Добрљину код Новог Града данас је сахрањен некадашњи премијер Републике Српске Крајине Борислав Микелић.
У Добрљину код Новог Града сахрањен Борислав Микелић - Фото: СРНА
У Добрљину код Новог Града сахрањен Борислав МикелићФото: СРНА

Сахрани су, осим породице, бивших сарадника, пријатеља и мјештана Добрљина, присуствовали и предсједник Републике Српске Милорад Додик, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, представници Удружења Козарчана и делегација општине Нови Град коју је предводио начелник Мирослав Дрљача.

Додик је рекао да поштује све савјете које је добио од Микелића са којим је често разговарао.

"Чуо сам за њега, прије него што сам га упознао, као о успјешном привреднику и политичара иза којег су стајала дјела. Поштујем његов рад и његов живот и све савјете које сам од њега добио. Поштујем оно што је учинио. Знао је да наши капацитети у Хрватској нису такви да могу да поднесу другачију одлуку Запада, али у том тренутку није био схваћен, нити прихваћен у оном што је чинио. Вријеме је показало да је то био једини начин да се обезбиједи стабилност, да се сачувају животи и имовина. Алтернатива је видљива", нагласио је Додик.

Предсједник Српске је навео да је Микелић био заинтересован за сва дешавања у Републици Српској.

Борислав Микелић, рођен у Добрљину 1939. године, преминуо је у Београду у 79. години.

У Другом свјетском рату његова ужа и шира породица је тешко страдала, а он је одрастао у сиротиштима у Словенији и Хрватској.

Микелић је на челу Владе Републике Српске Крајине био од априла 1994. до јула 1995, а дуго година је био генерални директор "Гавриловића" из Петриње.