latinica  ћирилица
17/05/2018 |  18:58 ⇒ 18/05/2018 | 10:13 | Аутор: РТРС

Измјене Закона о ОБА биће разматране по скраћеној процедури

Измјене Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ, ипак ће бити разматране по скраћеној процедури, иако је из Савјета министара инсистирано на хитном изјашњавању. У Представничком вијећу данас се ипак, тражио и одговор на питање -Зашто је ОБА једина у свијету без парламентарног надзора. Расправа је вођена и о безбједносним изазовима, попут мигрантске кризе, али и о припреми вјежбе на Мањачи и поред противљења из Републике Срспке.

Из СНСД-а указују на три безбједносна изазова у БиХ - војне активности аскера у повратничком српском селу Липе код Бихаћа, ескалацију мигрантске кризе и одсуство парламентарног надзора над Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ.

"Свако држава у окружењу и у ЕУ има парламентарни надзор, једино БиХ нема парламентарни надзор након незаконите смјене Николе Шпирића", истиче предсједавајући Клуба СНСД-а Сташа Кошарац.

За рад ОБА–е без надзора поново се етикетирају кривци, али не и посљедице ...

"Зашто нема парламентарног надзора Милорад Додик треба да пита коалиционе партнере из ХДЗ-а, јер је Бариша Чолак први замјеник и Комисија може радити у пуном капацитету", рекла је предсједавајућа Клуба СДС-а Александра Пандуревић.

Али, кршећи закон који каже да Комисији за надзор ОБА-е предсједава представник највеће опозиционе партије. Но, како је у БиХ парламенту варијабилно ко је власт, а ко опозиција, тако ни хитни поступак за измјене закона о ОБА-и управо ХДЗ није подржао, а могућност амандманског дјеловања не свиђа се посланицима СДА.

Шефик Џаферовић, члан Колегијума Представничког дома БиХ наглашава да је хитна процедура важна, јер ће Уставни суд ставити одредбе ван снаге.

Никола Шпирић, посланик СНСД-а каже да се Савјет министара понаша се као да не постоји одлука Уставног суда јер нису уважене квалитетне примједбе МУП-а РС.

Предложити по хирном поступку измјене Закона о обавјештајно-безбједносном сектору је заправо пуна неодговорност", каже Шпирић.

Након што није прихваћена иницијатива СНСД-а о посебној сједници о безбједносним изазовима, Колегијум овод дома одбацио је да се питања безбједности данас размотре бар као тачка дневног реда. Прилив миграната за многе је олако схваћен.

"Ко овдје води причу, држава или мигранти. Овдје је апсолутно одсуство државе, а министар хода и бави се предизборном кампањом", додаје Шпирић.

Садик Ахметовић, посланик Независног блока нагласио је да је данашња тема требала бити у Парламенту БиХ на дневном реду прије мјесец или два.

Са конфузне сједнице дома стиже и потврда уз игнорисање ставова из Српске да се на Мањачи и даље припрема војна вјежба Оружаних снага БиХ и Националне гарде америчке државе Мериленд. Сташа Кошарац наглашава да члан предсједништва из РС не чини ништа и да треба да престане да прави тактичке игре са амбасадом САД да се о томе ове године не прича, а да се припреме наставе за вјежбу у 2019.

Док је Сеад Јусић, замјеник минстра одбране БиХ потврдио активности ОС на припремама вјежбе на Мањачи , контрола производње наоружања и муниције у БиХ, за извоз, али и за чувено „За не дај Боже“ Бакира Изетбеговића остала је у домену неистраженог. Ресорни министар Шаровић каже ванредне инспекције нису тражене и у надлежности су ентитета.