latinica  ћирилица
17/05/2018 |  20:12 | Аутор: СРНА

"Лут фест": Представа "Пуним једрима" - поучна прича о пријатељству

Представа "Пуним једрима" Позоришта лутака из Мостара обиљежила је претпосљедњи дан 19. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2018" у Источном Сарајеву.
Представа "Пуним једрима" Позоришта лутака из Мостара - Фото: СРНА
Представа "Пуним једрима" Позоришта лутака из МостараФото: СРНА

Редитељ и аутор ове представе Елица Петкова припремила је причу о пиратима који имају само два избора - пријатељство или издају.

Према сижеу, брод "Црна стријела" плови морем, храбар и неустрашив, а његови пирати су снажни, одлучни и одани једни другима. Све је у реду до дана када капетан спаси галебицу од олује, назове је Марина и води са собом на брод.

Мало по мало она почиње да преузима брод у своја крила и постаје нови "капетан". На броду она постаје опчињена златом, а злато постаје њен сан и бива јој важније од било чега. Служећи јој, пирати улазе у неочекивану и страховиту авантуру.

На крају, Марина схвата шта је важније – злато или пријатељ.

Прије подне поново је одиграна представа "Паткица Жуткица" Позоришта лутака из Ниша, а представа "Машмалоу" Луткарског позоришта "Димак" из Ирана отказана је због техничко-административних разлога.

У пратећем програму 19. "Лут феста", у вечерњем термину, одржана је презентација креативне радионице израде гранд гињол лутака, коју води Зорана Милошаковић Тасић.

Сутра, посљедњег дана Фестивала биће одржана представа "Каштанка" у реализацији Казалишта Вировитица и Луткарског казалишта Задар, а након тога у плану је и церемонија затварања Фестивала, додјела награда најбољим представама и презентација креативне радионице израде гранд гињол лутака.

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" окупио је луткарске умјетнике из Бугарске, Ирана, Шпаније, Естоније, Србије и Републике Српске.

Током шест фестивалских дана публика у Источном Сарајеву имала је прилику да прати 36 догађаја у такмичарском и пратећем програму

Мото фестивала је "Поетика луткарског израза".

Генерални покровитељ "Лут феста 2018" је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а фестивал суфинансирају град Источно Сарајево, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.