latinica  ћирилица
18/05/2018 |  08:55 ⇒ 08:55 | Аутор: Б92

"Путин пет сати са Колиндом, зашто још нема одговора?"

Економска и енергетска сарадња била је тема историјски важног састанка када је предсједница Хтватске Колинда Грабар Китаровић пет сати разговарала са Владимиром Путином.
Колинда Грабар Китаровић - Владимир Путин (фото:Sputnik/ Алексей Дружинин) -
Колинда Грабар Китаровић - Владимир Путин (фото:Sputnik/ Алексей Дружинин)

- Вјерујем да никад није имала тако дуг разговор. Руски предсједник сугерисао је тада да Русија може помоћи Хватској, десет дана касније наше министарство енергетике послао је званично писмо о укључивању Русије у хрватску енергетику, међутим ми још чекамо одговоре из Владе Хрватске. То није ни лијепо нити пристојно, иако знам да је хрватска Влада можда под притиском,“рекао је амбасадор Русије у Хрватској Анвар Азимов, пише Пословни дневник.

Руска улога ће бити важна и у изградњи ЛНГ терминала на Крку, јер ће ЕУ увијек морати да увози руски плин, иако наводе да желе да буду енергетски независни. Али, зашто желе да смање зависност од руског, али не и од норвешког плина, упитао је Азимов.

- Не желимо бити конкуренти ЕУ у изградњи ЛНГ терминала. Говори се да ће функционисати уложених 100 милиона евра из ЕУ, али то није довољно новца, а Русија би вам могла дати милијарде! Вјерујте, ми смо вам најпоузданији партнер којег можете имати. Путин је рекао да ће Русија својим новцем довршити процес гасификације Хрватске и још чека одговор. Хрватској је страни предложено веће снабдијевање нафтом и плином из Русије, по разумној цијени, па вјерујем да ће јефтини руски гас доћи до Хрватске. Па и Американци купују од нас гас јер је јефтинији, навео је он.

Додао је и да је Путин предложио и да Руси реновирају електране у Хрватској, што би сами и платили.

- Руска присутност у хрватском енергетском сектору засад је релативно скромна, осим што Лукоил им 55 бензинских станица, а Јанаф добро зарађује на руском извозу нафте у сусејдне земље. Са ППД-ом имамо стратешки споразум до 2027, снабдјећемо их са бар милијарду кубика сирове нафте, а у другој фази с још двије милијарде. Друге земље у регији итекако добро зарађују послујући с нама – Србија, Мађарска, БиХ. У рафинерију Панчево је уложено 600 милиона евра, а уложиће се још толико. Желимо улагати у Хрватску али за то мора постојати политичка добра воља. Увјерени смо да Русија може више учинити за Хрватску него САД и ЕУ заједно, додао је амбасадор.