latinica  ћирилица
18/05/2018 |  14:30 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Гран при Лут феста представи "Каштанка"

Жири овогодишњег 19. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест 2018" додијелио је данас Гран при скулптуру "Златна анима" за најбољу представу "Каштанка" Казалишта Вировитица и Луткарског казалиште Задар.
Источно Сарајево - "Лут фест" - Фото: СРНА
Источно Сарајево - "Лут фест"Фото: СРНА

"У представу су складно уклопљене и обједињене све компоненте које треба да има једна добра и значајна представа. Одлична идеја, порука, режија, драматургија, сценографија, глумачка игра и специфична естетика представе", наведено је у образложењу жирија којим је предсједавао Боњо Лунгов, редитељ из Бугарске, а чланови су Живомир Јоковић, редитељ из Србије и Младен Јанковић, професор музике из Републике Српске.

Награда за најбољу режију додијељена је редитељима представе "Игра времена", Луткарског позоришта Давида Зуазоле из Шпаније, уз образложење да су седам редитељских концепата и добар рад са глумцем резултирали интересантним и тачним ликовима, као и да су редитељи добро објединили све компоненте неопходне за извођење идеје представе.

Жири је награду за најлутковитију представу Камена рука "Хенрик Јурковски" додијелио представи "Авантуре са Карслоном" Дечјег позоришта Суботица, истичући да су глумци одлично савладали систем лутака, сценографија је била у функцији представе, а сваки глумац је изградио свој лик у складу са лутком, што је допринијело лутковности представе.

Награда за оригиналну идеју "Луткобаз" Марко Ковачевић припала је Давиду Зуазоли за концепт, режију и визуелни идентитет у представи "Игра времена".

Жири сматра да је реализована оригинална идеју која дотиче срце сваког човјека, а најразличитији системи лутке, уз помоћ сценографије и свјетла оживјели су пред очима гледаоца, кроз професионалну анимацију глумца.

Награда за најбољу креацију лутака и сценографије додијељена је Благовести Василевој за лутке у представи "Трапави змај" Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина.

Сценографија са елементима дјечије игре, једноставно осмишљена и у потпуности функционална, лутке са изузетно карактеристичним особинама и изразом карактера, добрим естетским ријешењем, уклопљене су у сценографију, образложио је жири.

Награда за анимацију добио је Златан Шкољић за улогу Коњића Копитића у представи "Продани смијех" Омладинске дјечије и луткарске сцене Босанског народног позоришта Зеница, јер јер "са снажним осјећајем за хумор, одлично водио лутку и изградио лик који ће публика дуго памтити".

Награда за колективну анимацију лутака и глумачко остварење додијељена је ансамблу Државног луткарског позоришта Сливен из Бугарске за представу "О малој принцези", а жири је навео да су глумачка игра, пјевање и плес искусних и професионалних глумаца дали највећи допринос успјешности ове представе.

Награду за анимацију добила је Сара Лустик за улогу псића у представи "Каштанка".

Ова глумица веома добро је изградила сложен лик, играла на савремен начин у складу са жанром представе, одлично водила лутку псића и успоставила присан и емотиван однос са лутком и публиком и доприњела атмосфери Чеховљеве приче, наводи жири.

Награда за оригиналну музику отишла је у руке Игора Карлића, представа "Каштанка", јер је та музика у функцији атмосфере Чеховљеве приче, и потпуно је подржала редитељско рјешење.

Специјална награда жирија припала је представи "Авантуре са Карлсоном" за комплетно осмишљен пројекат за дјецу, који је третира савремену и актуелну тему, његовање класичног драмског текста за дјецу образовног и поучног карактера, за режију, глуму и све глумце коју су дали свој допринос.

Специјална награда жирија додијељена је и представи "Паткица Жуткица" Позориште лутака Ниш /Србија/ за интерактиван однос глумаца са публиком.

"`Лут фест' и ове године је показао висок ниво у организационом, продукционом и програмском концепту. Селекција је обухватила различите видове луткарских форми из неколико земаља региона и Европе, и тиме задовољила међународни карактер фестивала", истакао је жири.

Изузетно богат и квалитетан пратећи програм фестивала, како наводе, понудио је бројне радионице, промоције, мастер клас, и омогућио учесницима фестивала да размјене мишљења и искуства.

Жири новинара и критике којим је предсједавао Огњен Беговић, новинар Новинске агенције Републике Српске СРНА и чланови Весна Максимовић, менаџер у култури-продуцент из Републике Српске и Софија Буланова, глумица из Естоније награду "Магија луткарства"- Радослав Лазић додијелио је представи "Игра времена", Луткарско позориште Давида Зуазоле /Шпанија/, уз образложење "е, то је магија луткарства!".

Награду "Поетика луткарског израза"- Војислав Војо Вујановић овај жири додијелио је представи "Каштанка" Казалиште Вировитица и Луткарско казалиште Задар /Хрватска.

Жири сматра да језик којим представа говори јесте метафора и парабола које указују на повезаност човјека са лутком, а поетика луткарског израза у представи "Каштанка" даје смисао сценској акцији и открива психолошка стања јунака које публика доживљава и подржава у борби са противником.

Плакете фестивала припале су Позоришту лутака Мостарза за 65 година рада и Позоришту лутака Ниш за 60 година рада.

Током церемоније свечаног затварања "Лут феста 2018", у сали Културног центра Источно Ново Сарајево одржана је презентација креативне радионице израде гранд гињол лутака, коју води Зорана Милошаковић Тасић.

Она је заједно са групом малишана реализовала лутке у природној величини чувених кљижевника Десанке Максимовић, Јове Јовановића Змаја, Бранка Ћопића, Даре Секулић и виолинисте Стефана Миленковића.

На Фестивалу је данас изведена и посљедња представа "Каштанка", у реализацији Казалишта Вировитица и Луткарског казалишта Задар, коју је режирала Вјера Видов, по тексту А.П. Чехова.

Ријеч је о једној од најславнијих Чеховљевих кратких прича која је на позоришну сцену довела наизглед сасвим обичну кују која се према свом власнику наизглед понаша као и сваки други пас-привржена, разиграна, драга и послушна када то треба да буде.

Њен власник припадник је сиромашне радничке класе са прелаза из 19. у 20. вијек у Русији. Уз мукотрпан рад, он је строг радник и непопустљив газда крутог држања, у потпуној супротности са Каштенкиним разиграним репићем.

Али, једном кад се раздвоје, па поново састану, топлина њихова поновног сусрета приказује читав дијапазон привржености и осталих комплексних емоција какав нам само однос човјека и пса може понудити.

Каштенка је високо симболична представа у којој темељ текста чине анимација, сценска игра и музика, а која у својој динамици проговара о универзалним односима-односу човјека према раду, односа човјека према тешком животу и односу човјека према псу.

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" окупио је луткарске умјетнике из Бугарске, Шпаније, Естоније, Србије и Републике Српске.

Током шест фестивалских дана публика у Источном Сарајеву имала је прилику да прати 35 догађаја у такмичарском и пратећем програму.

Мото фестивала био је "Поетика луткарског израза".

Генерални покровитељ "Лут феста 2018" је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а фестивал суфинансирају град Источно Сарајево, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Пријатељ фестивала је "Н Трејд", а спонзори су Туристичка организација града Источно Сарајево, Ресторан "Ал Парко", компанија "Златно зрно", вртић "Машин свијет", Едукатини центар "Малац генијалац", "Бум балон", Адико банка, "Авон", хотели "Боб" и "Вељине", штампарија "Ермекс" и Маркетинг организација "Турунташ".

Генерални медијски покровитељи фестивала су СРНА и Радио-телевизија Републике Српске, а медијски пријатељи Елта ТВ, Фена, БНТВ, БХРТ и портали "Принцип њуз", "Сарајево-РС" и "Катера.инфо".