latinica  ћирилица
19/05/2018 |  08:54 ⇒ 21:40 | Аутор: СРНА

Богат програм за Ноћ музеја у Српској

Музеј Републике Српске разноликим програмом обиљежиће манифестацију Ноћ музеја, чија је тема ове године "Вино и средњи вијек".
Ноћ музеја - Фото: Screenshot
Ноћ музејаФото: Screenshot

Програм 13. Ноћи музеја трајаће од 18.00 до 22.30 часова, а садржаји су прилагођени свим узрастима.

У првом дијелу богатог програма биће реализоване три радионице за дјецу, а у другом дијелу за грађане ће бити отворена изложба "Прича о вину", уз гудачки Паладио стринг квартет и наступ Градског тамбурашког оркестра.

Специјални дио програма јесте изложба "Кнегиња", односно изложба хаљина бањалучке модне креаторке Меланије Ећим, и радионица изненађења за дјецу.

У програму ће учествовати и Витешко удружење Козарачки витезови, Друштво за истраживање и заштиту биодиверзитета, Академија умјетности Универзитета у Бањалуци, гудачки квартет Паладио, Градски тамбурашки оркестар, те бањалучки Пољопривредни факултет.

Покровитељи манифестације Ноћ музеја су Министарство просвјете и културе Републике Српске и град Бањалука.

Прва Ноћ музеја одржана је у Берлину 1997. године под називом Дуга ноћ музеја и врло брзо је постала популарна у многим државама.

Европска ноћ музеја биће обиљежена и у Музеју савремене умјетности Републике Српске. Обиљежавање обухвата богат визуелни и музички програм у простору музеја и на платоу испред ове установе културе. Манифестација ће трајати од 20.00 часова до поноћи.

Министарство просвјете и културе Републике Српске подржава ову значајну манифестацију, којом се Музеј придружује породици од више од 2.000 европских музеја који обиљежавају и Међународни дан и Европску ноћ музеја.

У фокусу овогодишње Ноћи музеја јесте изложба "Пунктуми - Збирка иностране умјетности МСУРС", саопштено је из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

За манифестацију је изабрано 100, од више од 360 дјела из Збирке иностране умјетности Музеја, од 80 аутора из 17 европских земаља.

Овом изложбом Музеј савремене умјетности Републике Српске у сарадњи са ЕУ у БиХ обиљежава и Европску годину културног насљеђа која се одржава под слоганом "Наша баштина - гдје се прошлост среће са будућношћу", славећи богату и разноврсну културну баштину Европе.

Манифестацију је и ове године подржала компанија М:тел. У М:теловом интерактивном кутку у Музеју савремене умјетности Републике Српске, посјетиоци ће моћи да завире у свијет виртуелне реалности и у фото-кабини израде своје портрете са позадинама најзначајнијих слика поставке "Пунктуми".

У оквиру музичког дијела програма на платоу испред Музеја наступиће бањалучки дјечији хор Мама вокс, ди-џејеви и бенд Ниплпипл.

Европска Ноћ музеја организује се под покровитељством Савјета Европе и Унеска, а повезана је са Међународним даном музеја - 18. мајем, који је сваке године фокусиран на различиту музејску тему.

Овогодишња тема Међународног дана музеја је "Хипер-повезани музеји: нови приступи, нова публика".

Манифестација Европска Ноћ музеја у Музеју савремене умјетности Републике Српске реализује се уз подршку Министарства просвјете и културе Српске, града Бањалука, Делегације ЕУ у БиХ, регионалног бироа Унеска за науку и културу у Европи и бројних компанија, пријатеља музеја.

Музеј Семберије у Бијељини тринаести пут се придружује европским музејима са богатим програмом припремљеним за Ноћ музеја.

Програм почиње у 17.00 часова едукативном радионицом за дјецу и родитеље под називом "Испод крошње баобаба" током које ће учесницима на занимљив начин бити приказане технике прављења маски и вјештине осликавања и украшавања пећина.

Ноћ музеја наставља се концертом ученика Основне музичке школе "Корнелије Станковић" у 19.10 часова, а у 20.00 часова биће отворена изложба фотографија Вере Радошевић које су настале током њеног боравка у Анголи.

Умјетнички програм наставља се концертом Дјечијег хора "Србадија" у 20.15 часова.

У Ноћи музеја посјетиоцима у Бијељини организован је и "Кутак за руски тренутак" гдје ће стихове говорити полазници курсева руског језика у граду.

За 21.00 час најављен је концерт прослављеног бијељинског хора "Србадија", након тога и сценски приказ у извођењу трупе Театар Убунту, као и квиз за посјетиоце.

Улаз на све организоване садржаје у Музеју Семберије у Ноћи музеја је бесплатан.