latinica  ћирилица
19/05/2018 |  17:54 ⇒ 20/05/2018 | 08:18 | Аутор: РТРС

Ускоро личне инвалиднине и за цивилне жртве рата

Закон о заштити жртава ратне тортуре требало би да буде усвојен до краја мандата овог скупштинског сазива, речено је на Скупштини Удружења "Жене жртве рата".

Тиме би требало да буде побољшан и њихов материјални статус, јер је законом предвиђено увођење личних инвалиднина за цивилне жртве рата.

Десанка Тегелтија, током заробљеништва у Јајцу, претпрпјела је стравичну тортуру и вишеструко премлаћивање, које је оставило трајне посљедице. Нада се да ће, доношењем овог закона, жене попут ње, коначно бити препознате као жртве рата и остварити одређена права.

- Какав год да буде био, ја мислим да ће бити бољи него сад што немамо ништа. Колико год буде било, нама ће добро бити, јер нашу страхоту и наше муке, то нама нико платити не може. Шта смо преживјеле, то само ми знамо, то не бисмо пожељеле никоме - подсјећа она.

У Удружењу Жене жртве рата кажу да су, током припреме закона, стизали бројни притисци из Сарајева, од појединих међународних представника и организација, али да су велику помоћ имали од институција Српске.

- Данас је дан да се захвалимо свим институцијама Српске, које су нас видјеле, чуле, разумјеле и упутиле како да остваримо своја права - истакла је Божица Раилић Живковић, предсједница Удружења "Жене жртве рата".

Закон би требало да буде усвојен до краја мандата овог сазива Народне скупштине, чиме ће права ове категорије становиштва, први пут, бити законом регулисана. Биће обезбијеђена и средства у буџету за нове кориснике.

- На крају смо рекли да ћемо поћи од одређених износа кад закон буде регулисао та права. Кад завршимо цијели тај пакет, онда ће сигурно доћи до повећања. Јачањем потенцијала Републике повећаваће се и новац који се издваја у ту сврху. То се могло видјети и на другим категоријама - истакла је премијерка Српске Жељка Цвијановић.

На Скупштини Удружења жена жртава рата додијељена су признања за помоћ у њиховом раду, између осталих, предсједнику Републике Милораду Додику, премијерки Жељки Цвијановић, предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу.

- Mного тога им неће бити надокнађено за оно за шта су биле оштећене током ратних година, али је важно да институције Српске то све ставе у правне оквире и да будемо уз њих у њиховим будућим потребама - поручио је Чубриловић.

У бази Републичког центра за истраживање ратних злочина евидентиране су 1.803 жене жртве, од којих је 696 жртава ратног силовања.