latinica  ћирилица
19/05/2018 |  17:59 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Сјећање на хероја из Вогошће, Боре Радића

На војничком гробљу Мали Зејтинлик у Сокоцу, освештан је споменик вогошћанском хероју, комаданту Интервентног вода Вогошћанске бригаде, Бориславу Радићу.

Након готово 26 година од погибије, посмртни остаци Бора Радића, сахрањени су на Малом Зејтинлику. За породицу је ово велики дан, јер је коначно нашао смирај.

- Користим ову прилику да испред породице испред сина Игора изразим неизмјерну захвалност свим људима који су учествовали у прављењу споменика за нашег Бору, витеза и хероја - каже Татјана Марин.

Борачка организација још прошле године иницирала је да се посмртни остаци легендарног команданта пренесу из Радића потока и сахране на војничком гробљу. Данас је то и учињено.

- Убјеђен сам да није било Бора Радића и његове храбрости да ток догађаја са почетка рата не би ишао оним током каквим је ишао и да народ Вогошће и великог дјела Сарајева не би можда ни преживио - посједтио је Жељко Лалић, предсједник Борачке органзације Сарајевско-романијске регије. 

Боро Радић погинуо је 19. јула 1992. године у вогошћанском насељу Љубина. За заслуге у отаџбинском рату постхумно је одликован Орденом Војске Републике Српске.