latinica  ћирилица
19/05/2018 |  18:34 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

Тора именовао нови састав Владе Каталоније

Предсједник Каталоније Ким Тора именовао је састав нове Владе, међу којима су и политичари оптужени за организовање референдума о независности, што је Мадрид оцијенио као провокацију.
Ким Тора (фото: cdn.tn.com.ar) -
Ким Тора (фото: cdn.tn.com.ar)

Аналитичари сматрају да Мадрид највјероватније неће укинути принудну управу над Каталонијом јер су за министре именовани Ђорди Турул и Ђозе Рул против којих се води судски процес због кампање за независност, те Антони Комин и Луис Пуиђи Ђорди, који су у егзилу у Бриселу.

Шпански премијер Маријано Рахој изјавио је да ће укинути принудну управу када Каталонија буде имала потпуну и легалну Владу.

Портпарол шпанске Владе Иниго Мендез де Виго изјавио је да ће судови одбацити именовање министара која су у притвору, с обзиром да су то и раније чинили.

Централне власти у Мадриду у спору су са Каталонијом од како је претходна регионална влада у октобру прошле године одржала илегални референдум о отцијепљењу након чега је једнострано прогласила независност.

Мадрид је након тога увео принудну управу у Каталонији.

Лидери пронезависних покрета тврде да Каталонија, која обезбјеђује око петине укупног економске произодње у Шпанији, непоштено даје превише у буџет због чега су покренули кампању за стварање нове републике.

Партије које подржавају независност освојиле су танку већину на изборима одржаним у децембру и послије неколико неуспјелих покушаја да именују новог лидера Тора је почетком седмице положио заклетву за предсједника.

Тора је радикални присталица независности Каталоније и близак сарадник бившег лидера Карлеса Пуђдемона који је у Берлину гдје чека одлуку о екстрадицији.

Пуђдемон је од Мадрида затражио да укине принудну управу.