latinica  ћирилица
20/05/2018 |  13:55 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Митрополит Хризостом освештао храм у Ћаваринама

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је данас Цркву Светих отаца Првог васељенског сабора у Ћаваринама, код Сокоца, и служио Свету архијерејску литургију.
Соколац - митрополит Хризостом освештао цркву у Ћаваринама - Фото: СРНА
Соколац - митрополит Хризостом освештао цркву у ЋаваринамаФото: СРНА

За ктитора и кума цркве изабрани су Милан Јоловић Легенда и његова супруга Сњежана.

Митрополит Хризостом рекао је да је Јоловић примјер другима како треба чинити.

"Господин Јоловић је својим примјером показао да слиједи ону ктиторску традицију наших светих предака Немањића и других који су градили цркве и освећивали земљу Србију и сав српски простор гдје су живјели", рекао је митрополит Хризостом.

Он је истакао да треба да се настави оваква пракса и да је свуда потребно градити цркве.

Митрополит Хризостом је подсјетио да су се међу Светим оцима Првог васељеноског сабора био најпознатији Свети отац Николај, архиепископ Мирликијски, Свети отац Атанасије Александријски и многи други који су својим учењем утврдили православну хришћанску вјеру, на којој Српска правослвна црква и данас живи и почива.

Протојереј ставрофор Илија Чупић рекао је Срни да је његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом учинио част мјесту Ћаварине, овом граду и вјерном народу чином освештања храма и служењем Свете архијерејске литургије.

"Храм много значи, прије свега, да се чува наша света вјера и традиција, да у овом прелијепом мјесту Ћаварине постоји овако лијеп храм у којем ће народ да слави Господа", рекао је Чупић.

Црква у Ћаваринама саграђена је 2014. године на иницијативу Милана Јоловића Легенде који је ктитор, кум цркве и славе овог храма.

У оквиру обиљежавања славе храма у Ћаваринама положени су вијенци на спомен-чесму посвећену погинулим борцима мјесног подручја Ћаварине у Другом свјетском и протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.