latinica  ћирилица
20/05/2018 |  14:30 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Илијаш и Илијашка бригада уграђени у темеље Српске

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем вијенаца на Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу данас је обиљежен 20. мај - Дан Илијашке бригаде, у којој је током минулог рата погинуло 539, а кроз јединицу је прошло око 6.350 бораца.
Соколац: Дан илијашке бригаде - полагање вијенаца - Фото: РТРС
Соколац: Дан илијашке бригаде - полагање вијенацаФото: РТРС

Ратни командант Илијашке бригаде Божидар Савић изјавио је да је бригада имала 20 офанзива, поред осталих бојева и борби који је водила.

Он је рекао новинарима да је, осим погинулих 539 бораца ове бригада, страдало и око 300 цивила и 44 дјеце, оцијенивши да су у изградњу Републике Српске уграђени не само погинули борци Илијашке бригаде, већ и читав Илијаш.

Савић је истакао да су посмртни остаци скоро свих погинулих у протеклом рату на подручју Илијаша пренесени на Војничко спомен-гробље на Сокоцу.

Борац Илијашке бригаде Доброслав Шурбат рекао да је познат учинак Илијшке бригаде у стварању Републике Српске о чему свједочи и број од 480 бораца ове јединице Војске Републике Српске који су сахрањени на Малом Зејтинлику.

"Судбина Илијашке бригаде је посебна прича, јер та бригада у односу на број становника од прије рата има највише погинулих бораца у Српској. Ако се прича о самој одбрани и дијелу фронта који је држала Илијашка бригада, јасно је да је то бригада која је раздвојила сарајевску и зеничко-тузланску котлину и читав рат држала на плећима све снаге средње Босне", нагласио је Шурбат.

Он је подсјетио да су се послије Дејтонског споразума, када је дошао мир за становништво Републике Српске и БиХ, Илијашани и њихова бригада морали преселити на друге просторе "ради већих интереса, ради Републике" и са собом понијети и посмртне остатке погинулих бораца.

Ранка Балорда /76/ је данас на Војничком горбљу на Сокоцу положила цвијеће на споменик свог сина Радислава /30/ који је погинуо 1993. на Илијашком ратишту на линији у близини родног села.

"Живимо јер се мора, онако како нам је суђено, без сина који је погинуо млад управо када се намјераво женити - туга", каже мајка погинулог илијашког борца.

Вијенце на централни крст на Малом Зејтинлику данас су положиле делегације Ветерана Републике Српске, некадашње Српске станице јавне безбједности Илијаш, Црквене општине Илијаш, Удружења грађана "Пријатељи Илијаша".

На централни крст вијенце су положили и предсједник Скупштине Града Источно Сарајево Мирослав Лучић, начелник Општине Соколац Милован Бјелица и делегација регионалних одбора борачких организација Сарајевско-романијске регије, Завичајно удружење Илиџанаца "Илиџански борац", Удружења "Српски светионик" Београд, Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Борачке организације Пале и делегација Главног одбора удружења "Ветерани Републике Српске".

Бригада је формирана 20. маја 1992. наредбом Главног штаба Војске Републике Српске, а угашена 30. марта 1996. након исељавања народа Илијаша.

Илијашка бригада је бранила простор који излази долином Босне из Зенице, Високог из падинских дијелова и из правца Вареша.