latinica  ћирилица
20/05/2018 |  18:21 ⇒ 21/05/2018 | 11:12 | Аутор: РТРС

Из Мостара оптужили Мектића за неуставно смјештање миграната

Два дана уочи Ердогановог доласка у БиХ, мигранти су склоњени из Сарајева.

Није познато да ли је то разлог њиховог изненадног пресељења у Салаковац, али је показало нефункционалност БиХ. 270 миграната већ трећи дан је у избјегличком центру код Мостара, за који у мостарском ХДЗ-у тврде да није намијењен илегалним мигрантима. Оптужују министра безбједности Драгана Мектића, да је прекришио Устав и закон, на који се позивао за вријеме блокаде на Иван седлу.

- Овдје је питање хоћемо ли поштовати Устав и закон или нећемо. Ако дођемо у ситуацију да не поштујемо Устав и закон, онда смо у распаду система - рекао је Мектић прије два дана.

У каквој смо сада ситуацији када је ријеч о мигрантима нико не зна. Мектић се позивао на Устав и закон када је МУП Херцеговачко-неретванског кантона зауставио конвој са мигрантима. У мостарском одбору ХДЗ-а питају на коју одлуку се позивао када их је упутио у Избјеглички центар у Салаковцу. Истичу да је то његова лична одлука, која у Савјету министара није усаглашена.

- Он, апсолутно, ни у једном моменту није контактирао ни Владу Кантона, ни локалну заједницу, а чак се и у закључцима са 142. сједнице Савјета министара врло јасно каже да ће се са питањем миграција и реализација мјера за збрињавање илегалних миграната радити с укључивањем свих нивоа власти. И тај закључак, који је био у форми приједлога на Савјету министара, господин Мектић је прекршио - тврди Дамир Џеба, предсједник Градског одбора ХДЗ БиХ Града Мостара.

У закључку Савјета министара од 15. маја наводи се и да мигранте треба смјестити у капацитете гдје могу бити изоловани. Мостарски ХДЗ тврди да то није случај са центром Салаковац, који је намијењен за лица са статусом тражиоца азила, а не илегалним мигрантима. Одговор Мектића на ове оптужбе нисмо успјели сазнати, јер на позиве није одговарао. А долазак миграната у БиХ у овом тренутку, за лидера ХДЗ-а и члана Предсједништва БиХ Драгана Човића, није случајан.

- Поново се БиХ намеће као сјециште различитих интереса. То најбоље приказује нови мигрантски талас кроз БиХ који није случајан, већ врло снажно организован, подстакнут у времену кад смо сви ослабљени кроз изборну активност - сматра Човић.

Извјесно је да долазак миграната у БиХ неће стати. О томе говори и податак о 500 миграната који су прошли кроз Пљевља у Црној Гори. И они ће до Европе, кроз БиХ.