latinica  ћирилица
20/05/2018 |  18:34 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

Сјећање на страдалничку Илијашку бригаду

На Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик, у Сокоцу, обиљежен је Дан Илијашке бригаде. У њеним редовима борило се 6.350 бораца, а живот за Српску дало њих 539. То је бригада са највећим бројем погинулих бораца у односу на пријератни број становника.

За слободу и Републику Српску Нико Кошарац је дао двојицу синова и брата. Погинули су на Илијашком ратишту, сахрањени са својим саборцима на Малом Зејтинлику.

- У војничком гробљу сахрањено је више од пола бораца из Илијашке бригаде. Морамо обиљежавати овај дан, јер све што се не помиње и не обиљежава временом падне у заборав - каже Кошарац.

Илијашка бригада прошла је кроз бројне борбе, али и превалила 20 офанзива. Не само војска, него и сав српски живаљ овог краја, дао је немјерљив допринос у стварању Српске.

Ратни командант ове бригаде, Божидар Савић, рекао је да је, осим погинулих 539 бораца ове бригада, страдало и око 300 цивила и 44 дјеце.

Борац Илијашке бригаде Доброслав Шурбат рекао да је познат учинак Илијшке бригаде у стварању Републике Српске о чему свједочи и број од 480 бораца ове јединице Војске Републике Српске који су сахрањени на Малом Зејтинлику.

- Судбина Илијашке бригаде је посебна прича, јер та бригада у односу на број становника од прије рата има највише погинулих бораца у Српској. Ако се прича о самој одбрани и дијелу фронта који је држала Илијашка бригада, јасно је да је то бригада која је раздвојила сарајевску и зеничко-тузланску котлину и читав рат држала на плећима све снаге средње Босне - истакао је Шурбат.

Бригада је формирана 20. маја 1992. године, наредбом Главног штаба Војске Републике Српске. Угашена је 30. марта 1996. након исељавања народа Илијаша.