latinica  ћирилица
20/05/2018 |  18:47 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Куда ће пролазити траса аутопута Бањалука-Нови Град?

Позната је траса прве фазе аутопута Бањалука-Нови Град, од Бањалуке до Приједора. Дужином од 42 километра пролазиће испод Козаре. Након завршетка пројектне документације почеће експропријација. Од изградње аутопута грађани, али и локалне заједнице на сјеверозападу Српске, много очекују.

Од три понуђене изабрана је најпогоднија траса. Она ће пролазити брдовитим тереном, кроз насеља Куљани, Барловци и Рамићи, гдје би био изграђен и први тунел на аутопуту, затим према Церићима и даље ка Поткозарју, Омарској и Козарцу, у којем је предвиђено укрштање са постојећим магистралним путем.

Нови аутопут, Приједор ће обилазити са сјеверне стране. Припреме за експропријацију земљишта планиране су одмах након израде пројектне документације, а позната је и оквирна цијена за откуп земљишта.

"Према досадашњим искуствима, приликом изградње аутопутева Е661 Градишка-Бањалука, и "9. јануар" Бањалука-Добој, просјечна цијена експропријације земљишта вјероватно ће износити око милион КМ по километру", наводе из предузећа Аутопутеви Републике Српске.

Мјештани насеља кроз које ће проћи аутопут спремају се за продају земљишта, али и много очекују од аутопута.

Преговори о изградњи са кинеском компанијом Чајна Шандонг интернешнал у завршној су фази. Формиран је и преговарачки тим Владе, а коначна рјешења и детаљи биће познати ускоро. Изградња и модернизација путне инфраструктуре један је од приоритета Српске у наредном периоду.

- Аутопут према Приједору и Новом Граду је приоритет. Такође, и заобилазница око Бањалуке и Млиништа, као и коридор ПетЦе чија дионица почиње да се ради на јесен. Ту је и пут од Вукосавља према Брчком, те од Брчког према Бијељини и граници са Србијом - наводи министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Поред изградње аутопута од Бањалуке до Приједора, у плану је и брзи пут од Приједора до Козарске Дубице. Путна повезаност са Европском унијом из два правца, од великог је значаја за Приједор, али и читаву регију.

- Побољшаће се проток и роба и људи, а то је свакако нада за приједорску регију и све општине ове регије - истиче градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Упоредо са аутопутем биће реконструисана и пруга од Бањалуке преко Приједора и Новог Града, до границе са Хрватском. Вриједност ове инвестиције процијењена је на око 241 милион КМ, а надлежни очекују да ће то бити још један искорак у развоју овог дијела Српске.