latinica  ћирилица
20/05/2018 |  18:59 ⇒ 21/05/2018 | 08:44 | Аутор: РТРС

Ердоган у Сарајеву окупио турску дијаспору

Предизборни скуп турског предсједника у Сарајеву одржан је уз "Алаху екбер" и вријеђање Израела!

Турска дијаспора, оно што није могла у Аустрији, Њемачкој и Холандији успјела је у Сарајеву- у препуној Зетри подржала је Ердогана, који је поновио да му је Алија Изетбеговић у аманет оставио БиХ. А Алијин син Бакир, за кога је ово такође кампања, није крио задовољство виђеним, посебно заставама БиХ и Турске. Чуло се и да су Бошњаци бранили Турску. У дијелу сусрета, названог радним, састале су се делегације Турске и БиХ, у којој је био и СДС-ов Мирко Шаровић. Потписали су писмо намјере о јачању саобраћаја и инфраструктуре.

Процјена је да је Зетра примила 15.000 Турака, углавном из западне Европе, али и из Рашке, Македоније, Црне Горе. Турски предсједник обраћао се на турском језику, а титловани превод није пратио ток његовог излагања. Мада је ријечи углавном упућивао својим европским бирачима, Европи је поручио да се показивање непријатељство према Турској мора осујетити, а дијаспору позвао на јединство, а ни БиХ није заборавио.

- Ми Босну никада нисмо сматрали другим простором и вођени том мишљу смо и данас и увијек ћемо бити уз БиХ. Европски простор за нас није ништа ново, ту су наши преци живјели 1.000 година. Након што се распало Османско царство ми смо се повукли на просторе Тракије, али смо увијек имали односе са Европом - рекао је Ердоган, пропраћен овацијама и аплаузима.

Хвалоспјеви и од домаћина, лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је уз покојног му оца Алију и Ердогана сврстао у дар божији за братске муслиманске народе.

- Драго ми је видјети измијешане заставе БиХ и Турске. Дуго смо ми заједно и добро смо живјели и добро смо се борили заједно. Задњи пут на Чанакалеу /Битка на Галипољу/ Бошњаци су бранили Турску као своју домовину - рекао је Изетбеговић.

Мада је Изетбеговић сам и само са својим блиским сарадницима дочекао турског предсједника, протоколарно, то је названо радном посјетом. Говорило се о повећању спољнотрговинске размјена са БиХ на милијарду долара, због чега је важно потписати нови споразум о слободној трговини. Једини данас потписани документ јесте писмо намјере о јачању саобраћаја и инфраструктуре, а поново је изражена жеља Турске да инвестира у такозвани прстен, аутопут Сарајево-Београд-Сарајево.

Дотакли су се Изетбеговић и Ердоган и значаја регионалних односима и имплементације тројних механизама између Турске, БиХ, Србије и Хрватске, активирања МАП-а, пута БиХ ка ЕУ и низа других тема, које је требало да буду на дневном реду током званичне посјете турског предсједника у јуну.

Но, како су турски предсједнички и парламентарни избори 24. јуна, приоритет је Сарајево искористити као полигон за окупљање дијаспоре, потенцијалних бирача. Мјере обезбјеђења, свакако, фактурисаће се БиХ грађанима, мада је и Ердоганово обезбјеђење претресало новинаре, одузимало воду, козметику, па чак и оловке.