latinica  ћирилица
20/05/2018 |  19:04 ⇒ 21/05/2018 | 08:44 | Аутор: РТРС

Реаговања на посјету Ердогана

Већ је и најава доласка турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана још више подијелила БиХ. За предсједника Српске Милорада Додика ова посјета није проблем, али, каже, не треба дозволити било какво мијешање у унутрашње ствари БиХ. Док реаговања стижу, хрватски члан Предсједништва за све је чуо само из медија.

Посјета Ердогана није проблем, све док нема мијешања у унутрашње ствари БиХ, поручује предсједник Српске, а какве ће посљедице имати Ердоганова посјета, каже, тек ће се видјети. Очекивао је, каже, да ће далеко више заинтересованих бити из Сарајева.

- Ердоган је велики државник једне велике земље, и све је то у реду до оног момента док не осјетимо да представници те земље покушавају да се на неки начин укључе у унутрашње односе у БиХ. То је оно мјесто гдје се треба зауставити и рећи да је то неприхватљиво - истиче Додик.

Изетбеговићевих колега из Предсједништва данас није било. Српски члан Младен Иванић није се оглашавао, а хрватски члан Драган Човић за ХРТ је рекао како је то најбоље не коментарисати с позиције члана Предсједништва.

- С позиције пријатеља БиХ као и сви, добродошао је. Али, чињеница је да је најава једног таквог окупљања изазвала огромна промишљања с једне друге позиције из читаве Европске уније. Када смо разговарали с пријатељима из Аустрије, Њемачке, Швајцарске, јасно су нам указали на тај проблем, мислећи да смо ми домаћини. Рекао сам им да сам сазнао из медија - рекао је Човић.

Позив је зато добио СДС-ов министар Мирко Шаровић, који је био у делегацији БиХ на састанку са делегацијом Турске. Да ли је са тим сагласна његова странка, нисмо успјели да сазнамо.

Потпредсједник Парламента Српске, Ненад Стевандић, каже да Ердоганова посјета показује да Анкара и Сарајево имају боље везе, него српски представници из Бањалуке и Сарајева, те да се ради тога мора тежити што већем српском повезивању.

- Ово би требало да буде поука на који начин у будућности да усмјеримо своја настојања. Морамо тежити што већој кохезији међу српским народом, јер су тренутно представници Српске у Сарајеву једина слаба карика у нашем повезивању - сматра Стевандић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Никола Шпирић изјавио да посјета предсједника Турске говори да све што не може у Европи, може у БиХ.

- И када не би изговорио ниједну ријеч, његов долазак шаље најмање три поруке - једну за Бошњаке, другу за Србе и Хрвате и трећу за Еропљане. Какве ће поруке послати Ердоган из БиХ остаје да чујемо, али тешко да ће допринијети интеграцији ове све подјељеније земље, какве год оне биле - истиче Шпирић.

Политички аналитичар Енвер Казаз оцијенио је, за федералне медије, да је предсједник Турске показао да БиХ третира као неку врсту потчињене покрајине, али и да спаси пропалу политику Бакира Изетбеговића.