latinica  ћирилица
20/05/2018 |  21:17 | Аутор: РТРС

Бугарска успјешно користи европске фондове

Како је Бугарска позиционирана као чланица и тренутно предсједавајућа Европском унијом? Истраживали смо зашто је међу најуспјешнијима у коришћењу европских фондова и како њена искуства могу користити кандидатима.

Бугарска је најбоље резултате кориштења европских фондова постигла у развоју транспортне инфраструктуре. У Софији живи више од милион и по становника. Многи бирају метро као превозно средство.

Европски фондови су покренули трансформацију економије Бугарске која се нада уласку у евро зону ове године.

- Фондови Европске уније дају и веома снажну политичку поруку и знак су солидарности. Европска унија помаже неразвијеним регионима да достигну просјек стандарда Уније. Програмском периоду од 2014. до 2020. године Бугарска располаже с више од 30 милијарди евра новца европских фондова. Посебно бих издвојио пројекат метроа у Софији, не само зато што је омогућио квалитетнији транспорт, него и што штити животну околину - наводи Огниан Златев, шеф Представништва Европске уније у Бугарској.

Фондови ЕУ у овој земљи чине више од 70 одсто јавног инвестирања, а успјешност апсорпције новца се заснива на снажним административним капацитетима, добром програмирању, управљању и јасним циљевима.

- Прво треба да видимо ефикасност фондова 2007-2013, активности на половини актуелног програмског периода 2014-2020. и да направимо приједлоге за будуће пројекте. Посебно је важно да се заврши европска енергетска мрежа Тент - истиче Андреј Новаков, посланик ЕП.

Повезивање унутар региона западног Балкана и јача сарадња користиће и земљама кандидатима за чланство. Развој региона зависи од саобраћајне повезаности. На самиту ЕУ Западни Балкан, Бугари најављују градњу аутопута од Софије до границе са Србијом. Градиће се аутопут Београд-Сарајево, а предвиђена је и реконструкција пруге Београд-Бар.