latinica  ћирилица
21/05/2018 |  10:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Јапанац и Македонац преминули при успону на Монт Еверест

Македонац Георги Петков (63) и Јапанац Нобуказу Курики (35) преминули су при покушају освајања Монт Евереста, саопштиле су непалске власти.
Монт Еверест (Фото:airpano.com) -
Монт Еверест (Фото:airpano.com)

Чланови њихових експедиционих тимова наводе да је јапански планинар преминуо данас, а македонски јуче, рекао је непалски званичник Гијанендра Шреста, који је стациониран у базном кампу Монт Евереста током сезоне успона на највиши планински врх у свијету, преноси АП.

Шреста наводи да је Курикијево тијело нађено у зони "Кампа 2", док је тијело Македоница нађено на већој висини.

МИА је јавила да је македонски планинар Георги Петков умро у недјељу од срчаног удара на Хималајима при покушају освајања Монт Евереста.

Македонска агенција преноси да је вијест о смрти 63-годишњег доктора из Ђевђелије објављена на сајту "Хималајан" и веб страници ђевђелијског Планинарског друштва "Кожув".

МИА наводи и да је Петков био у експедицији коју је предводио британски планинар и лидер комерцијалне експедиције Тим Мосејдеј.

Да је успио, Петков би постао шести Македонац који се попео на "врх свијета".

Јапански планинар, идентификован као Мобуказу Курику, био је познати алпиниста који се попео на врхове многих планина и више пута покушао да се попне на Монт Еверест.

Навиши свјетски врх безуспјешно је покушао да освоји 2012, када је због промрзлина изгубио већи број прстију.

Око 340 страних планинара и њихови водичи покушавају да се попну на Монт Еверест овог мјесеца, а многи су прошле недјеље у томе и успјели, захваљујући повољним временским приликама.

Тимови морају да своје покушаје окончају крајем овог мјесеца јер се вријеме погоршава, напомиње АП.