latinica  ћирилица
21/05/2018 |  11:14 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

На Криму прекинута активност екстремистичке групе

Руска Федерална служба безбједности /ФСБ/ прекинула је активност ексремистичке групе на Криму, коју је основао помоћник једног члана украјинског парламента, саопштено је из Центра ФСБ за односе са јавношћу.
Крим (Фото: Sergei Malgavko Sputnik) -
Крим (Фото: Sergei Malgavko Sputnik)

У саопштењу се наводи да су ФСБ и руско Министарство унутрашњих послова разоткрили активности екстремистичке групе коју је, уз помоћ Украјинске службе безбједности, основао Ерол Велијев, помоћник посланика Мустафе Џемилева, по наредби лидера исламске заједнице кримских Татара Рефата Чубарова, који се налази на листи тражених особа у Русији.

Из ФСБ је саопштено да су, поред Велијева, чланови групе основане у Харкову и бивши боксери Олександр Стешенко и Валериј Третјаков, јавио је ТАСС.

"Екстремисти су планирали да изврше злочине засноване на политичкој мржњи, са циљем пријетње проруским Татарима на Криму и да подстакну националне тензије у Републици Крим", саопштено је из Центра.

Чланови групе су у јануару Молотовљевим коктелима запалили кућу кримског муфтије Емиралија Аблајева, а из Центра тврде да је сваком члану обећано по 500 долара за свако дјело које изврше на Криму.