latinica  ћирилица
21/05/2018 |  12:00 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Брчко: Могућност развоја наутичког туризма на ријеци Сави

Колико је туризам у дистрикту Брчко препознат као потенцијална развојно-привредна шанса? Ријека Сава нуди могућност развоја наутичког туризма, за чију афирмацију је потребна марина.

Да би туристи дошли на одређено одредиште, поред туристичке понуде у коју спадају географски и културно-историјски потенцијали, претходно треба изградити и инфраструктуру. У дистрикту Брчко, најмање искоришћени потенцијал је ријека Сава, која нема уређену обалу, марину за бродове и глисере, али ни дефинисану туристичку понуду.

"Пројекти постоје. Земље које су то прије нас разрадиле су Хрватска која је ушла у ЕУ и Србија која великим стопама граби ка томе. Морамо да се организујемо да направимо удружења, да тражимо новац од Европе, ако не можемо, а знамо да не можемо сами... Постоје огромни пројекти, које треба довести овдје, а ми итекако имамо шта да покажемо", каже Велибор Бабић, туристички радник дистрикта Брчко.

Међутим, Брчко за разлику од других градова на обали Саве, има Луку Брчко, која већ прихвата туристичке бродове, односно крузере. Што није довољно, јер је за развој наутичког туризма, потребна изградња марине.

"Свакако је битан сегмент уређености и пружања услуга, које пружају те марине. Да се у Брчком озбиљно размишља о том сегменту, показује и то да је изградња марине уврштена у транспортну стратегију Брчко дистрикта", истиче капетан Капетаније дистрикта Брчко Младен Рогић.

Сњежана Новаковић, замјеник директора Луке Брчко, изјавила је да ће имати приједлог, гдје ће предложити да заједничким инвестицијама направе и унаприједе све што се тиче Луке и туристичких бродова, да ли кроз кредитна средства или кроз финансирање Владе Брчко дистрикта.

Иако је туризам трећа перспективна грана привреде, послије енергетског сектора и пољопривреде, његове шансе су неискоришћене. Туризам у домаћем бруто друштвеном производу на годишњем нивоу учествује тек са девет одсто.