latinica  ћирилица
21/05/2018 |  12:52 | Аутор: СРНА

Јевтић: Крађе српске имовине морају престати

Министар за заједнице и повратак у привременој Влади /самопроглашеног/ Косова Далибор Јевтић упозорио је да учестале крађе имовине у српским селима "у потпуности заустављају повратак расељених".
Далибор Јевтић - Фото: РТРС
Далибор ЈевтићФото: РТРС

"Крађа имовине у српским селима додатно оптерећује повратак јер се врши притисак на преостале Србе да се иселе из средина где се овакви инциденти дешавају", навео је Јевтић у саопштењу.

Највећи број некажњених крађа догађа се на подручју општине Ново Брдо и у повратничким селима у Метохијској котлини, а од недавно на мети лопова су српска домаћинства у селима Бабин Мост и Милошево на подручју општине Обилић.

Јевтић је рекао да званичних података о броју крађа нема јер оштећени Срби све рјеђе пријављују случајеве полицији пошто на основу искуства не вјерују да ће лопови бити пронађени и санкционисани.

"Косовска полиција и правосудни систем су у обавези да активније и одлучније раде на сузбијању оваквих и сличних активности група или појединаца", истакао је Јевтић.

Он је затражио да се, осим полиције и правосудних органа, и остале институције на /самопроглашеном/ Косову "укључе у нешто што мора бити заједнички интерес цијелог косовског друштва - да мир и стабилност као и владавина права буду стално присутни".

"Међународној заједници и свима онима чији је посао успостаљање владавине права, обраћам се са захтевом да уложе више напора да пљачке српске имовине на Косову престану", апеловао је Јевтић.