latinica  ћирилица
21/05/2018 |  13:56 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Повећањем обухвата обвезника побољшати наплату пореза на некретнине

Пореска управа Републике Српске и Град Бањалука ће заједничким активностима у овој години настојати да побољшају наплату пореза на непокретности у овој локалној заједници, и то путем повећања обухвата обвезника овог пореза, закључено је на састанку представника Града и Управе.
Састанак - представници Града Бањалука и Пореске управе -
Састанак - представници Града Бањалука и Пореске управе

На састанку, којем је присуствовала и директор Пореске управе Зора Видовић, истакнуто је да ће акценат заједничких активности Пореске управе и Града Бањалука у овој години бити на идентификовању некретнина на подручју града које до сада нису биле пријављене у Фискални регистар непокретности.

Идентификовање непокретности предвиђено је помоћу размјене података између Управе и Града, као и података других институција као што је Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове Српске, наводе из Пореске управе.

Учесници састанка су договорили и да у овој години буде организована и медијска кампања са циљем да се грађанима Српске укаже на значај пријављивања некретнина у Фискални регистар непокретности, као и прихода који се на тај начин прикупе у буџете локалних заједница.

Из Управе подсјећају да непријављивање непокретности у Фискални регистар непокретности представља прекршај поступка регистрације у складу са Законом о пореском поступку Републике Српске.

Тим законом је прописано да ће за прекршај бити кажњен порески обвезник физичко лице новчаном казном од 500 до 1.500 КМ, те од 1.000 КМ до 3.000 КМ порески обвезник правно лице уколико не пријави некретнине у Фискални регистар непокретности на начин и у роковима који су прописани.