latinica  ћирилица
21/05/2018 |  14:16 ⇒ 21:07 | Аутор: СРНА

Линта: Апел Србима из ФБиХ у расијању да се региструју и гласају на изборима

Представници завичајних удружења Срба из Федерације БиХ и предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта позвали су данас Србе у расијању да се региструју за гласање на предстојећим општим изборима у БиХ, поштом или у дипломатским представништвима.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је послије састанка рекао новинарима у Скупштини Србије да је договорено да се апелује да странке чије је сједиште у Републици Српској изађу са заједничком српском листом на изборе у Федерацији БиХ.

"Договорили смо се да до 24. јула анимирамо све земљаке да се региструју како би могли да гласају на општим изборима /7. октобра/ у Федерацији БиХ, ван подручја БиХ", рекао је Линта.

Према његовим ријечима, циљ тог апела је опстанак Срба у Федерацији БиХ и активна борба за остваривање свих њихових права, од људских до имовинских.

Линта је подсјетио да су на претходним изборима Срби у десет скупштина кантона ФБиХ освојила само 13 посланика, а од којих су три из странака чије је сједиште на подручју Републике Српске.

"Зато апелујемо да све странке чије је седиште у Републичкој Српској седну за сто и договоре се о заједничком наступу и листи која би могла да се зове Српска листа - опстанак", рекао је он.

Линта је напоменуо и да је позитиван примјер таквог наступа већ виђен на изборима у општини Сребреница, а и приликом изласка Српске листе на изборе на Косову и Метохији.

Упитан на који број потенцијалних гласача може да се рачуна, Линта је одговорио да само у Србији, према његовој процјени, има близу 200.000 људи, да је велики број њих у Републици Српској и да их има и у трећим земљама.

Он је додао и да је према попису из 2013. године на подручју ФБиХ регистровано око 56.000 Срба, а да их је према попису из 1991. године било око 600.000, односно више од пола милиона. /крај/дм/фото