latinica  ћирилица
21/05/2018 |  14:52 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Потреба за приоритетном заштитом границе

Чланови Ударне групе за борбу против трговине људима и организованих илегалних миграција у БиХ данас су истакли потребу за приоритетним рјешавањем заштите границе БиХ, унапређења законске регулативе у вези са поступањем са тражиоцима међународне заштите, као и што хитнијег потписивања споразума о реадмисији са земљама регије и окружења.

На ванредном састанку Ударне групе, који је сазвала њен руководилац, вршилац дужности главног тужиоца БиХ Гордана Тадић, разговарано је о актуелним дешавањима у вези са ситуацијом са мигрантима који бораве на подручју БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Осим чланова Ударне групе, на састанку су учествовали руководиоци и званичници полицијских и безбједносних агенција са нивоа БиХ, Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, као и представници међународних организација.

Учесници састанка, који је одржан у Сарајеву, разговарали су о стратешким активностима које је дефинисала БиХ као и спремности институција за рјешавање проблема у вези са повећаним бројем миграната у БиХ, свако у оквиру својих надлежности, а у заједничкој координацији.

Разговарано је и о процесу поступања са мигрантима, те учествовању институција у активностима у погледу њихове евиденције, безбједносних провјера, хуманитарне и здравствене заштите, као и осталих потребних активности, а у складу са међународним стандардима и домаћим законодавством.

Овом приликом било је ријечи и о безбједносној ситуацији у БиХ, како у погледу заштите безбједности миграната, тако и грађана БиХ.

Састанку су присуствовали и представници релевантних међународних институција и организација, које су укључене у рјешавање питања миграција и азила.