latinica  ћирилица
21/05/2018 |  14:56 | Аутор: СРНА

Разговарано о слању припадника Фронтекс-а на границе БиХ

Министар безбједности БиХ Драган Мектић разговарао је данас са шефом Одјељења за владавину права у Канцеларији специјалног представника ЕУ /ЕУСР/ у БиХ Ричардом Вудом о подршци ЕУ властима БиХ, кроз могућност слања припадника Фронтекс-а на границе БиХ, али и о активирању других механизама за рјешавање проблема илегалних миграната.
Драган Мектић са Ричардом Вудом - Фото: СРНА
Драган Мектић са Ричардом ВудомФото: СРНА

Током сусрета у Сарајеву, Мектић је истакао да проблем илегалних миграната треба рјешавати регионално и на нивоу ЕУ, саопштено је из Министарства безбједности БиХ.

Мектић је госте информисао да су предузете активности на спречавању илегалних прелазака границе резултирале значајним смањењем броја улазака илегалних миграната у БиХ.

Он је појаснио да су предузете мјере укључивале слање додатног броја полицајаца из Агенције за истраге и заштиту БиХ и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, те истакао да се у случају потребе планира слање и додатне помоћи Граничној полицији БиХ како би појачали надзор и спријечили илегалне уласке у БиХ.

Представници ЕУСР-а поздравили су напоре које Мектић улаже да се обезбиједи хумано рјешавање ових проблема, укључујући посљедњи примјер збрињавања миграната у центру у Салаковцу.