latinica  ћирилица
21/05/2018 |  15:20 ⇒ 15:49 | Аутор: Б92

Дончић, ипак, иде у НБА!

Звијезда Реал Мадрида Лука Дончић прерастао је Европу и испред њега је само један пут - НБА, наводе спортски медији.

Иза овог словеначког кошаркаша је надреалних девет мјесеци, и периоду од септембра до маја освојио је Евробаскет и изабран у идеални тим ЕП, потом је проглашен за најбољег младог играча Евролиге, па МВП-ја сезоне ЕЛ, да би сезону зачинио титулом клупског првака континента и још једном МВП признајем – Ф4 у Београду.

Међутим, иако је тек постао пунољетан, он је већ освојио све што може у Европи и једини наредни корак који може да направи је НБА лига.

А о томе се спекулише већ мјесецима – да ли ће Дончић након драфта који је на програму у јуну одлучити да напусти Мадрид и прелети Атлантик.

- Највјероватније идем у НБА. Ово је најљепши начин да одем из Реала. Невјероватно је подићи трофеј у Београду, немам ријечи - коначно је послије освајања ЕЛ одговорио Дончић на питање од "милион долара".

Сад када је то ријешено поставља се ново питање - а гдје ће играч кога пореде са Драженом Петровићем почети НБА каријеру?

Дончић је одавно пројектован међу прва три "пика", а тријумф у Београду би лако могао да га вине на мјесто број 1. Међутим, питање је шта је потребно Финикс Сансима који ће први бирати.

Главни, а за Сансе можда и једини је нови тренер Игор Кокошков под чијом командом је Дончић експлодирао на Евробаскету јесенас. Али, мјесецима амерички аналитичари најављују да ће се тим из Аризоне одлучити за центра Деандреа Ејтона.

Уколико се то испуни, то би лако могло да значи да Дончић неће бити ни међу прва три пика уопште.

Неколико сати прије финала у Београду, амерички медији су пренијели вијест да други тим који бира Сакраменто Кингси нису заинтересовани за Дончића, као ни Атланта Хокси који ће бирати са треће позиције.

Оба тима наводно "циљају" америчке играче из рекета, па би на основу ових пројекција Дончић у НБА могао преко Мемфис Гризлиса (четврти пик) или најкасније као пети избор од стране Далас Меверикса.

Наравно, не зависи све од НБА тимова, пита се и Дончић и његови представници, а европски љубитељи кошарке смо што не урлају – немој у Сакраменто код Дивца!

Сакраменто Кингси су на лошем гласу не само у САД већ и у Европи. Годинама тим из Калифорније повлачи лоше одлуке под вођством ексцентричног власника Вивека Ранадивеа, а репутацију није успио да поправи ни Владе Дивац као генерални менаџер.

Због свега тога, Дончићеви заступници сматрају да би за њега одлазак у Кингсе био изузетно лош потез, па су наводно чак спремни да продуже сарадњу са Реал Мадридом само да би спријечили Сакраменто да га изабере.

Што се тиче Хокса, њима ће вјероватно очајнички бити потребан плејмејкер с обзиром на јавно истакнуту намјеру Дениса Шрудера да напусти тим како би био дио конкурентне екипе у борби за плеј-оф и титулу.

Као једна од опција помиње се и "Мека" за неамеричке кошаркаше – Сан Антонио Спарси. Грег Попович нема гаранцију да ће сљедеће сезоне моћи да рачуна на свог кључно играча Каваја Ленарда, а Дончић би био идеална замена.

Сличну трампу би могли наводно да направе и Бостон Селтикси, да пошаљу Сакраменту откровење плеј-офа Терија Розира за право на другог пика, а нема сумње да би Дончић са задовољством обукао легендарни зелени дрес.

Међутим, Лука Дончић је изузетан таленат какав се јавља једном у можда 50 година. Била би лудост пропустити прилику довести га у свој тим, па је тешко повјеравати да, чак иако Санси остану вјерни својој процјени код Ејтона, су Кингси и Хокси спремни то да учине.