latinica  ћирилица
21/05/2018 |  16:13 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Од идуће године у погону постројење за одсумпоравање димних гасова у ТЕ "Угљевик"

Изградња постројења за одсумпоравање димних гасова у термоелектрани Угљевик, вриједног 80 милиона евра, тече планираном динамиком и требало би да буде у функцији прије краја наредне године. Истакнуто је ово приликом данашње посјете амбасадора Јапана у БиХ руднику и термоелектрани Угњевик.

Систем за одсумпоравање, један од најзаначајнијих еколошких пројеката у БиХ и региону финансира се из средстава кредита јапанске агенције за међународну сарадњу Џаика.

Завршено је око 60 одсто грађевинских радова и у току је набавка опреме за постројење за одсумпоравање димних гасова, како је и предвиђени динамичким планом. Радове на једном од највећих еколошких пројеката у региону, који ће продужити животни вијек угљевичке термоелектране изводи јапанска компанија Мицубиши хитачи пауер системс.

Хидејуки Сакамото, амбасадор Јапана у БиХ изразио је своје задовољство доприносом који ће изградња и завршетак постројења имати на екологију, како у региону тако и шире.

Постројење за одсумпоравање дима смањиће емисију сумпордиоксида и загађење ваздуха на мјеру која је прихватљива за животну околину. Прошле године изграђено је и постројење за елиминацију чврстих честица чађи, вриједности 20 милиона КМ.

"Као што већ сада можете да се увјерите, чврсте честице су одстрањене из дима, можете то видјети простим погледом на наш димњак, тако ћемо кад се заврши овај пројекат имати и те гасове ослобођене сумпордиоксида.

Постројење за одсумпоравање дима коштаће 80 милиона евра. Након реализације овог пројекта биће договорено да ли ће и преосталих 20 милона евра одобреног кредита Јапанске агенције за међународну сарадњу бити утрошено у додатне еколошке пројекте у Угљевику као што је унапређење транспорта пепела и шљаке.