latinica  ћирилица
21/05/2018 |  18:48 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Грубеша: Савјет министара није могао донијети одлуку о премијештању миграната

Министар правде БиХ Јосип Грубеша рекао је да Савјет министара није могао да донесе конкретну одлуку о премијештању миграната из Сарајева у Салаковац јер то и није надлежност те институције.
Јосип Грубеша - Фото: blic.rs
Јосип ГрубешаФото: blic.rs

"Нисмо расправљали о конкретним локацијама, нити ми као Савјет министара треба да расправљамо о одређеним локацијама", изјавио је Грубеша Срни.

Кад је ријеч о инциденту у близини Коњица када полиција Херцеговачко-неретванског кантона није допуштала да мигранти прођу до Салаковца, Грубеша је појаснио да су људи који живе у Мостару и околини били веома забринути због чињенице да долазе илегални мигранти у њихово сусједство у центар отвореног типа.

"Створила се огромна паника у и око Мостара. Људи нису били огорчени због доласка миграната него због начина њиховог доласка", нагласио је Грубеша.

Према његовом мишљењу, министар безбједности /Драган Мектић/ требало је да направи пуно више и значајнијих корака у вези са цјелокупном ситуацијом са мигрантима.

"Требало је радити на координацији. Не могу се одлуке доносити једнострано. Мора се координисати. Ово је системски проблем", нагласио је Грубеша.

Подсјетивши да мигрантска криза није кренула јуче, него прије двије-три године када су европске земље имале тај проблем, Грубеша је упозорио да је у БиХ на тај проблем олако гледано, из размишљања да је мигранти заобилазе, да она није баш земља у коју би они евентуално дошли.

"Мислим да смо готово неспремно ушли у комплетну проблематику. Данас смо у ситуацији да спекулишемо о броју миграната. Неки говоре да су то двије хиљаде, неки четири хиљаде, неки да је шест хиљада што је врло незгодно и опасно када знамо шта се дешавало на истоку и да међу тим људима можда постоје и лица сумњиве прошлости које имају здравствених проблема, а ми се нисмо квалитетно спремили да их примимо", каже Грубеша.

Илегални мигранти који су посљедњих мјесеци живјели у парку код сарајевске Вијећнице у петак, 18. маја, ујутру су у пет аутобуса пребачени ка избјегличком центру Салаковац.