latinica  ћирилица
21/05/2018 |  19:37 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Требиње: Да ли је крај дугогодишњем проблему издавања нерегистрованог смјештаја?

Дугогодишњи проблем издавања нерегистрованог смјештаја у туриситчке сврхе коначно добија рјешење. У Требињу је, на иницијативу локалне управе и Туристичке организације, покренута регистарција, у складу са одредбама новог Закона о угоститељству. Након мјесец дана 25 угоститеља пријавило је дјелатност.

Нову туристичку сезону и госте са свих страна свијета са олакшицом дочекују усготитељи који су се, по први пут, регистровали за обављање ове дјелатности. Могућност да се као физичка лица легално пријаве за издавање апартмана, соба и кућа за одмор, кажу, доноси им вишеструку корист.

"Чим су се стекли законски услови пријавили смо наше апартамне, процедура није нимало компликована, ни скупа", истиче Стефан Ћоровић, Требиње.

"Сад смо пријавили четири лежаја, али у будућности планирмо и проширење, сад смо на свим огалшивачима сајтова бокинг и слино и на сајту Турстилчке организације града", каже Исидора Достић, Апартмани "Достић" Требиње.

Паушална боравишна такса од 25 КМ по лежају, лака процедура регистарције и поклон ваучери од 200 до 400 КМ за опремнање смјештајних јединица, били су довољан мотив да се за првих мејсец дана акције региструје 25 угоститеља.

"Овим ћемо ријешти дугогодишњи проблем и добити јаснију слику о ставрним смјештајним капацитетима на подручју града", рекао је Жарко Вицо, самостални стручни сарадник ТО Требиње.

Уз новорегиостроване смјештајне капацитете, у Туристичкој организацији Града Требиња, очекују да ће у овој сезони премашити прошлогодишње бројке од оставрених 70.000 ноћења и 108.000 КМ прихода од боравишне таксе.

"Повећан број ноћења у односу на претходну годину за 30 одсто, а приходи од боравишне таксе за 20 одсто, очекујемо и ову сезону раст", увјерен је Вицо.

Појачан надзор и контроле у области издавања смјештаја, проводи републичка тржина инспекција. Циљ, је тврде, не кажњавања, већ легализација субјеката који се баве том дјелатношћу.

"Републичка тржишна инспекција је у протеклих мјесец дана појачано надгледала подручје града Требиња, у оквиру којег је до сада, контролисано 57 субјеката. У току контрола, 17 субејката се регистровало за обављање ове дјелатности, док је за 40 субјеката остављен рок за регистрацију", наводе из Инспектората Републике Српске.

Акција регистарције смјештаја наставља се до почетка сезоне, а из Турстичке организације Требиња позивају сва физичка лица да искористе прилику и легализују дјелантост по повољним условима.