latinica  ћирилица
21/05/2018 |  21:13 ⇒ 22:08 | Аутор: СРНА

Хорват и Толушић кандидати за министра привреде и потпредсједника Владе

Предсједник ХДЗ-а Андреј Пленковић потврдио је да су Дарко Хорват и Томислав Толушић кандидати за министра привреде и потпредсједника Владе Хрватске, након оставке Мартине Далић.
Влада Хрватске - Фото: Wikipedia
Влада ХрватскеФото: Wikipedia

"Након консултација одлучили смо предложити Дарка Хорвата Хрватском сабору као новог министра привреде, а министра Толушића за потпредсједника Владе о свим питањима у вези са привредом", рекао је након сједнице Националног савјета ХДЗ-а Пленковић, који је и премијер Хрватске.

Хрватски медији јављају да је за сутра најављен нови састанак на којем ће премијер свој приједлог представити коалиционим партнерима.

Предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић рекао је раније данас да очекује да ће до петка, 25. маја, бити познато ко ће бити нови министар привреде, предузетништва и заната и потпредсједник Владе.

"Ове седмице ће се све показати и завршити на задовољство ХДЗ-а и свих који сматрају да ХДЗ треба наставити да води Хрватску", закључио је Јандроковић и додао да позиција премијера Андреја Пленковића није уздрмана због афере "Хотмејл".

Мартина Далић, бивши потпредсједник Владе Хрватске и министар привреде поднијела је 14. маја оставку због афере "Хотмејл", након што је портал "Индекс" објавио њену приватну електронску комуникацију са власницима брокерских кућа, правницима и консултантима о писању "лекс Агрокора".

Далићева је потом изјавила да није учинила "ништа погрешно, неморално или незаконито", али да одлази, јер не жели да буде "терет премијеру, Влади или ХДЗ-у".