latinica  ћирилица
22/05/2018 |  13:16 | Аутор: СРНА

Гутерес критиковао војне активности "Хезболаха"

Генерални секретар УН Антонио Гутерес критиковао је војне активности "Хезболаха" у Либану и позвао овај шиитски покрет да обустави све активности, пренијели су израелски медији.
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency) -
Антонио Гутерес (Фото: qasioun.net / Anadolu Agency)

Он је савјетовао либанску Владу да "предузме све неопходне мјере да забрани да 'Хезболах' и друге наоружане групе добијају оружје и формирају паравојне капацитете".

Гутерес је рекао да војне акције крше резолуцију Савјета безбједности УН из 2004. године, којом се свим либанским народним војним формацијама наређује да се разоружају, јавио је израелски "Тајмс".

"У демократској држави, фундаментална аномалија је то када политичка странка одржава народну војску која нема одговорност према демократским владиним институцијама државе, али има моћ да увуче ту државу у рат", рекао је Гутерес.

У Либану су 6. маја одржани први општи избори од 2009. године. Током деветогодишњег периода, парламент је три пута продужио свој мандат, под изговором да у земљи влада политичка нестабилност, подсјећа "Спутњик".

Генерални секретар шиитског покрета Хасан Насралах је 7. маја изјавио да ће нова Влада да уједини војску, народ Либана и отпор "Хезболаха".