latinica  ћирилица
22/05/2018 |  13:50 | Аутор: СРНА

Линта: Паљење српске куће - доказ да постоји мржња према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је осудио паљење куће и штале српских повратника Душана и Маре Новаковић у селу Залужница код Оточца у Хрватској, те оцијенио да је то још један доказ да у тој земљи постоје јаке снаге задојене мржњом према Србима.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

"Ово је још један доказ да у Хрватској постоје јаке снаге које се не могу помирити са чињеницом да на крајишком подручју живи и ово мало Срба који не желе да се одрекну идентитета", оцијенио је Линта у саопштењу.

Линта је позвао хрватског предсједника Колинду Грабар Китаровић и премијера Хрватске Андреја Пленковића да јавно осуде уништавање имања Новаковића и затраже од надлежних да што прије пронађу и казне налогодавце и починиоце тог вандалског чина.

У случају да Китаровићева и Пленковић јавно не осуде паљење имања Новаковића, то ће, каже Линта, бити охрабрење проусташким снагама да наставе организовано насиље према преосталим Србима у Хрватској.

Овај вандалски чин се догодио док су Душан и Мара Новаковић били у посјети својој дјеци у Хртковцима у Србији.

Након повратка у Залужницу у недјељу, 20. маја, они су затекли страшан призор - осим штале која је запаљена, експлозивна направа је убачена у кућу, гдје су намјештај и остало покућство потпуно изгорјели.

У селу Залужница је према попису становништва 1991. године живјело 518 становника, од којих 500 Срба.