latinica  ћирилица
22/05/2018 |  15:29 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Опремање сурдо-аудиолошког кабинета у добојској болници

Центар за социјални рад у Добоју, покреће иницијативу за опремање сурдо-аудиолошког кабинета у добојској болници, чиме би дјеца која имају проблема са слухом имала ту врсту услуге. За опремање кабинета потребно је око 10.000 KM.

Да би дјеца која имају проблема са слухом похађала Центар за рехабилитацију у Бањалуци морају да буду смјештена у хранитељску породицу.

Одвајање од породице није добро за дијете, а истовремено повећава трошкове па су у Центру за социјални рад одлучили да покрену пилот пројекат заједно са болницом, како би се такве услуге могле пружати и у Добоју.

"У наредном периоду би смањили трошкове и помогли породици, а оно што је изнад свега, помогли би дјетету да се адекватно и у раном стадијуму када је то нужно и када струка каже да је потребно интервенисати, да буде укључено у третман", каже Оливера Недић, директорка Центра за социјални рад у Добоју.

"Болница има кадар, кабинет за аудиологију за рехабилитацију слуха и говора. Кабинет није употпуњен са дијагностиком и апаратуром јер нису у могућности да набаве специјалне и врсне апарате који могу истовремено да обављају те дијагностике", истиче Марица Филиповић из Кабинета за аудологију са рехабилитацијом слуха и говора у добојској болници.

Родитељима и дјеци која имају проблема са слухом опремање кабинета много би значило. Знају то и у школама гдје тренутно наставу похађа четворо дјеце, а једно од њих је у ОШ Доситеј Обрадовић.

"Изостала је рана интервенција. Међутим уз добру сарадњу са учитељицом, сестрама и стручне службе школе упутили смо дјевојчицу даље на ту сурдоаудиолошку обраду, добили смо позитиван налаз и дјевојчица је добила слушни апарат", рекла је Свјетлана Петровић, дефектолог у ОШ "Доситеј Обрадовић" у Добоју.

Сљедећи корак је израда пројекта и да се аплицира за добијање средстава, како би медицинска опрема што прије била набављена.