latinica  ћирилица
22/05/2018 |  16:11 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

К. Дубица: Инвестиције вриједне 12 милиона КМ

Руководство општине Козарска Дубица у овој години планира инвестиције вриједне 12 милиона КМ. У захтјеву предсједнику Републике и Влади, навели су више пројеката који неће моћи бити реализовани без помоћи републичких институција.

За санацију магистралног пута Козарска Дубица-Градишка, општинско руководство планира да утроши два милиона КМ.

Поред тога, предсједнику и Влади Српске упућен је захтјев за још три милиона КМ, колико ће коштати проширење смјештајних и терапијских капацитета у Специјалној болници "Мљечаница".

"Ми смо већ прије пола године аплицирали са одређеним пројектима у Влади Републике Српске, конкретно у министарству здравља, и надам се да ће у перспективи доћи до реализације истих", истиче Драган Брдар, директор специјалне болнице "Мљечаница".

Како је најављено, пет милиона КМ биће издвојено за реконструкцију и изградњу Спомен-подручја Доња Градина.

Идејна рјешења за овај пројекат већ су урађена, а изградњу комплекса заједнички би требало да финансирају Владе Српске и Србије. Од Владе траже и 100.000 КМ за реконструкцију и изградњу канализационе мреже у приградском насељу Парнице.

У току је реконструкција Спортског центра и других инфраструктурних пројеката.

"Ми већ имамо одобрена средства што се тиче реконструкције главне улице. Нећемо имати новца за реконструкцију цијеле улице, али већ тражимо понуђача. Такође је одобрен пројекат од 500.000 КМ за реконстреукцију зграде суда, гдје је суд враћен у Козрску Дубицу", рекао је Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

"Само у насипе у Козарској Дубици, и у савски и Унски и у ободне канале уложено је око 10 милиона КМ, а одобрено је од Владе Републике Српске 17 милиона", наглашава Јовица Шуман, предсједник ОО СНСД Козарска Дубица.

У плану је пројекат реконструкције нисконапонске мреже у општини, а постојећа јавна расвјета биће замијењена лед расвјетом. Од најављених пројеката много очекују и грађани.

Начелник општине Раденко Рељић истакао је да ће Међународној комисији за границе између БиХ и Хрватске бити упућен захтјев да се гранични прелаз Козарска Дубица, из категорије привременог, прекатегорише у трајно отворени.