latinica  ћирилица
22/05/2018 |  20:42 ⇒ 20:47 | Аутор: СРНА

Грујичићу уручена награда Пелагићев рунолист

Предсједнику Бранковог кола Ненаду Грујичићу вечерас је у Банском двору у Бањалуци, уручена награда Пелагићев рунолист за цјелокупно књижевно дјело.
Ненаду Грујичићу уручена награда - Фото: СРНА
Ненаду Грујичићу уручена наградаФото: СРНА

Пету награду Пелагићев рунолист додијелили су представници Књижевне заједнице "Васо Пелагић" и Завичајног удружења Змијање из Бањалуке.

- Ова награда ми је драга, јер носи Пелагићево име. Пелагић је био међу личностима које обиљежавају наш коријен кроз вријеме и он нам је потребан у овим неприкладним временима - рекао је Грујичић.

Он је додао да су Пелагић и Петар Кочић личности које су непревазиђене по свом таленту и мисији.

- Када добијете награду Пелагићевог имена напросто му се поклоните још једном и наново читате његово дјело, настојећи да јавно кажете коју ријеч о њему - навео је Грујичић, који је бесједећи о Пелагићу публици прочитао текст "Без катанца на устима".

Бањалучки књижевник Никола Париповић рекао је да је Грујичић врло заслужан за овдашњи крајишки пјеснички круг.

- Он има тако добру позицију да са мјеста директора Бранковог кола промовише и информише књижевну јавност у Србији о бањалучким пјесницима - рекао је Париповић.

Он је додао да је Грујичић, који чува своје крајишке коријене, изузетан пјесник, али и полемичар и антологичар.

- Уз Небојшу Васовића, он је један од два тренутно најбоља српска полемичара, а његове антологије остаће репрезентативне за сљедећа покољења - истакао је Париповић.

Након уручења награде, представљен је стваралачки портрет лауреата о коме су, уз Париповића, говорили књижевници Ранко Прерадовић, Мирко Вуковић, Ненад Новаковић и Милан Ракуљ.

Ненад Грујичић је рођен је 12. септембра 1954. године у Панчеву. Живи у Новом Саду и ради као директор пјесничке институције Бранково коло у Сремским Карловцима.

Објавио је двадесетак књига поезије, прозе, есеја, критика и полемика, а пјесме су му превођене на бројне свјетске језике.