latinica  ћирилица
22/05/2018 |  20:46 ⇒ 21:00 | Аутор: СРНА

Париз- Жесток сукоб демонстраната и полиције (ВИДЕО)

Француска полиција сукобила се са демонстрантима у Паризу, након што су синдикати, незадовољни смањењем плата у јавном сектору и политиком реформе предсједника Емануела Макрона, апеловали на раднике да прекину са радом и придруже се протестима широм земље.

Ово је трећи пут да раднички синдикати позивају на протесте и штрајк на овај начин од када је Макрон почео свој петогодишњи мандат у мају 2017. године.

Телевизија Ројтерс приказала је снимке на којима се види како полиција напада демонстранте палицама у центру Париза, испаљује шок-бомбе и сузавац. Неки демонстранти уништили су двије продавнице и аутобуску станицу.

Полиција је саопштила да је 20 демонстраната ухапшено, а на улице Париза изашло је 15.000 људи.

У данашњим протестима учествују сви велики раднички синдикати, као и више мањих у 140 градова, малих мјеста и села широм Француске.

Међутим, Макрон до сада не показује знаке попуштања.

Синдикати су упутили апел поштанским радницима, контролорима лета, наставницима у државним школама и радницима јавне управе да напусте своја радна мјеста и придруже се маршевима и осуде ерозију потрошачке моћи и јавних услуга под влашћу Макрона.

Француска електро-мрежа РТЕ саопштила је да је због штрајка смањена испорука електричне енергије за два гигавата, јер је неколико нуклеарних реактора, којима управља државна служба ЕДФ, морало да смањи производњу, такође, због штрајка. Око 15,5 одсто радника ЕДФ-а учествује у штрајку.

У Француској ради око 5,7 милиона људи у владиној администрацији, државним агенцијама, школама и болницама.