latinica  ћирилица
23/05/2018 |  08:33 ⇒ 09:09 | Аутор: РТРС

Закерберг: Нисмо довољно учинили да спријечимо злоупотребе

Оснивач и извршни директор Фејсбука Марк Закерберг састао се са представницима Европског парламента у Бриселу, којима је пружио увјеравање да Фејсбук чини значајна улагања и напоре да кориснике ове друштвене плаформе у Европи и свијету заштити од злупотребе личних података и дистрибуције лажних вијести.

"Нисмо довољно широко сагледали нашу одговорност. То је била грешка због које жалим", изјавио је Закерберг.

Закерберг је на састанку са предсједником ЕП Антонијем Тајанијем и представницима политичких група говорио о активностима које Фејсбук предузима како би повећао безбједност, али и контролу коју корисници ове друштвене мреже имају над својим налозима.

"Увијек смо се фокусирали на добро које технологија и повезивање људи могу да донесу. Фејсбук је помого људима широм света да остану повезани са људима до којима им је стало. Посљедњих година постало је јасно да нисмо довољно урадили да спречимо да се овај инструмент злоупотреби у циљу пласирања лажних вијести, мијешања у стране изборе и малверзације личним информацијама. Нисмо довољно широко сагледали нашу одговорност. То је била грешка због које жалим", поручио је Закерберг у Бриселу.

Он је оцијенио да безбједност никада не може бити потпуна и да је за промјене неопходно вријеме, али и нагласио да је он спреман да их спроведе и исправи грешке.

"Чинимо значајна улагања која су потребна да би људи били сигурни. Дуплирамо број људи који раде на безбједности у нашој компанији на више од 20.000 до краја ове године. Очекујем да ће то значјно утицати и на нашу профитабилност. Али желим да сам јасан, безбједност људи ће увијек бити испред повећања нашег профита", изјавио је Закерберг.

Оснивач Фејсбука се у Бриселу позвао и на нови европски Закон о контроли података који у својој основи садржи три принципа: контролу, транспрентност и одговорност.

"Увек смо дијелили те вриједности дајући људима могућност да одлучују шта ће и са ким да подијеле. Сада идемо још даље у усклађивању", рекао је Закерберг, наводећи да је Фејсбук прошлог месеца увео могућност прегледа коришћених апликација и блокаду приступа личним информацијма.

Ова друштвена мрежа ради и на новим инструментима који ће корисницима омогућити да избришу историју коришћења интернет сајтова и апликација са својих налога, додао је Закерберг.

Кад су изборне манипулације у питању, оцијенио је да су у Фејсбуку 2016. године били "превише спори" да би идентификовали руско мијешање на предсједничким изборима у САД.

"Нисмо били спремни за координисану операцију неистинитих вијести, што сада имамо у виду. Од тада смо имали значајна улагања како бисмо побољшали интегритет избора и истовремено отежали могућност да се оваква врста напада изведе на Фејсбуку. Већ смо урадили бољи посао на предсједничким изборима у Француској као и на изборима у Немачкој и у Алабами", навео је Закерберг.

Он је додао да Фејсбук користи и нове технологије за уклањање лажних налога који су, према његовим речима, одговори за већину лажних вијести и лоших огласа које људи могу видјети на овој друштвеној мрежи.

Истовремено, обећао је да ће оглашавање на Фејсбуку бити трансапрентније него од сада, што ће, тврди, водити повећаној одговорности оглашивача.

"Безбједност није проблем који се увек у потпуности може ријешити. Суочени смо са софистицираним, добро финасираним противницима који константно напредују. Решени смо да улажемо и унапређујемо наше технике како би били корак испред", казао је Закреберг.

Он је навео и да ће до краја 2018. Фејсбук запослити 10.000 људи у 12 европских градова, што, како је навео, свједочи о посвећености његове компаније Европи. Компанија ће такође, додао је, уложити у тренинге у области дигиталних вештина за милион људи из малих предузећа широм Европе.

"Мој приоритет је увек био друштвена мисија повезивања људи, да омогућимо да граде заједнице и раде на приближавају света. Вјерујем дубоко у оно што радим", закључио је Марк Закерберг.

Извор: РТС, Танјуг